POTENCIJALNO UBOJSTVO

Palestinci traže međunarodnu istragu o Arafatovoj smrti

05.07.2012 u 17:47

Bionic
Reading

Palestinski čelnici žele da se što prije provede međunarodna istraga o smrti Jasera Arafata kako bi se taj slučaj okončao, izjavio je u četvrtak palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki, a tuniski ministar vanjskih poslova Rafik Abdesalem je kazao kako smatra da bi, nakon informacija koje je o Arafatovoj smrti, odnosno o njegovu potencijalnom ubojstvu, objavila Al-Džazira, trebalo sazvati hitan sastanak članica Arapske lige te provesti međunarodnu istragu

Tunis traži i osnivanje posebnog međunarodnog istražnog povjerenstva. 'Očekujemo da se tuniska inicijativa pretoči u akciju i da se uskoro organizira sastanak. Potom ćemo zatražiti osnivanje posebnog međunarodnog istražnog povjerenstva, sličnog onomu osnovanom nakon što je 2005. ubijen libanonski premijer Rafik Hariri. Svrha je pokušati riješiti sva pitanja koja su ostala bez odgovora', istaknuo je Al-Malki.

Najviši palestinski muslimanski duhovni vođa, muftija Mohamad Husein za France presse je rekao kako nijedno vjersko pravilo ne zabranjuje ekshumaciju posmrtnih ostataka Jasera Arafata, koji se nalaze u mauzoleju u Ramali. 'Ako je potrebno analizirati posmrtne ostatke zbog istrage, nitko se tome neće protiviti', rekao je muftija.

Švicarski institut za radijaciju u Lausannei analizirao je uzorke odjeće Jasera Arafata koje su njegovoj udovici predali u francuskoj vojnoj bolnici Percy, u kojoj je preminuo 11. studenoga 2004. U njoj je, kako su naveli švicarski znanstvenici, pronađena 'velika količina polonija', objavljeno je u utorak u dokumentarnom filmu prikazanom na Al-Džaziri.

'Želimo pokazati da palestinske vlasti i narod čim prije žele doznati sve pojedinosti o Arafatovoj smrti kako bi se konačno taj slučaj okončao. Poduprijet ćemo istragu i u njoj sudjelovati', rekao je ministar Al-Malki za radio Glas Palestine.