uvijek isto

Palestinci ne očekuju promjenu politike od nove izraelske vlade

03.06.2021 u 22:04

Bionic
Reading

Palestinci iz okupirane Gaze i sa Zapadne obale u četvrtak su većinom odbacili mogućnost da će osjetiti promjenu u izraelskoj vlasti izjavivši da će krajnje desni čelnik koji bi trebao zamijeniti Benjamina Netanyahua vjerojatno imati istu politiku prema arapskoj manjini.

Naftali Bennett, bivši dužnosnik glavne organizacije za židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali, bit će novi premijer Izraela prve dvije godine koalicije, koja je dogovorena u srijedu a čiji je dio i arapska stranka Ra'am.

„Nema razlike između izraelskih čelnika“, rekao je 29-godišnji zaposlenik javnog sektora u Gazi Ahmed Rezik.

„Oni su dobri ili loši za svoju naciju. A što se tiče nas, svi su oni loši, odbijaju dati Palestincima njihova prava i zemlju“.

Bassem Al-Salhi, predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), rekao je kako Bennett nije nimalo manje ekstreman od Netanyahua.

Hamas, islamistička skupina koja kontrolira Gazu, poručila je kako se ništa neće promijeniti s novom vlašću.

„Palestinci su bili pod desecima izraelskih vlada kroz povijest, desnih, lijevih, centrističkih, kako ih već zovu. No sve su one bile neprijateljski nastrojene kad se radilo o pravima našeg palestinskog naroda i svi su imali ekspanzionističku politiku“, kazao je glasnogovornik pokreta Hazem Kasem.

U novu izraelsku vladajuću koaliciju prvi put u povijesti je ušla arapska stranka koju je izabralo arapsko stanovništvo koje čini 21 posto Izraela.

Čelnik stranke Mansur Abas kazao je kako koalicijski sporazum uključuje izdvajanje vrijedno više od 16 milijardi dolara za poboljšanje infrastrukture i borbu protiv kriminala u većinski arapskim gradovima.

No Abas je kritiziran i u Gazi i na Zapadnoj obali jer se "svrstao uz neprijatelja".

„On je izdajica. Što će učiniti kad će ga zatražiti da glasa o novom ratu u Gazi?“, pita se 21-godišnji Badri Karam, stanovnik te enklave.

„Hoće li to prihvatiti i biti dio ubijanja Palestinaca?“, dodao je.