političke silnice

Nasilje u Izraelu između Arapa i Židova spašava premijersku fotelju Benjaminu Netanyahuu

14.05.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Sukobi Židova i Arapa u Izraelu nanijeli su velik udarac nastojanjima protivnika premijera Benjamina Netanyahua da ga smijene s vlasti nakon niza neriješenih izbora

Naftali Bennett, predsjednik ultranacionalističke stranke Yamine, odlučio je odustati od pokušaja formiranja nove vladajuće koalicije sa strankama centra i ljevice. Postizborna situacija na političkoj sceni ostaje uglavnom nepromijenjena. Netanyahu je dobio priliku formirati vladu, ali nije uspio.

Sada glavni oporbeni blok koji vodi Yair Lapid i njegova centristička stranka Yesh Atid također nema puno izgleda okupiti većinu u Knessetu koji ima 120 zastupnika.

Bennett, desničar koji nikada nije bio prirodan saveznik umjerenijem Lapidu, rekao je da odustaje od koalicijskih pregovora. Time se otvara mogućnost novih izbora, čak petih u nešto više od dvije godine.

Analitičari smatraju da propast koalicijskih pregovora u kontekstu nasilja na izraelskim ulicama može dati Netanyahuu više vremena da povuče politički potez koji bi mu omogućio da ostane na vlasti.

Izvor: Licencirane fotografije

"U trenutku kada je buknuo požar, vlada promjene je umrla, a Netanyahu se vratio u život", ocijenio je komentator Ben Caspit u listu Maarivu u petak.

Lapidu preostaju još tri tjedna da pokuša formirati vladajuću koaliciju. Razmišljalo se o tome da se Lapid i Bennet izmjenjuju na dužnosti premijera, ali za to bi trebala potpora arapskih zastupnika kako bi se osiguralo većinu.

  • +8
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Bennett je rekao u četvrtak da sadašnji sukobi s arapskom manjinom koja čini 21 posto populacije čine takvu vladu nemogućom. Izraelski predsjednik upozorio je da bi nasilje moglo prerasti u građanski rat.

Lapid je izrazio žaljenje zbog Bennetove odluke, ali i poručio da neće odustati od pokušaja da formira novu vladu. Izraelski politički komentatori daju mu male izglede za uspjeh.