PUŠAČIMA TISUĆE KUNA ODLAZE U DIM

Pale li alternativne metode za prestanak pušenja ili ne?

09.11.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Iako su zdravstveni razlozi i više nego dovoljni za prestanak pušenja, rapidan rast cijena cigareta mnoge bi pušače, a u Hrvatskoj puši čak jedna trećina stanovništva, mogao primorati da se ostave ove ovisnosti. Iako kod nas postoji nekoliko alternativnih metoda koje vam mogu pomoći pri odvikavanju, institucionalni pristup borbi protiv pušenja tek je u povojima

Na hrvatskom tržištu pušačima koji to više ne žele biti nudi se nekoliko metoda. Od hipnoze, akupunkture pa sve do relativno nove kod nas, laserske terapije kojom se stimuliraju energetske točke na uhu povezane s ovisnosti o pušenju.

Također možete nabaviti i nikotinske žvakaće gume i flastere. Možete i jednostavno prestati pušiti, što polazi za rukom 40 posto pušača, otkriva nam dr. sc. Marta Čivljak, spec. psihijatar s Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'.

Kaže kako navedene metode koje se nude u Hrvatskoj nisu pretjerano učinkovite, baziraju se na placebo efektu, a pritom je i činjenica da su za nešto izdvojili od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna dovoljan poticaj da ulaganje i ne propadne.


Ovo je ipak najučinkovitije

Stručna javnost došla je pak do zaključka kako je najučinkovitiji individualni pristup: telefoni pomoći, grupne i individualne terapije u školama nepušenja… Sve to u Hrvatskoj ili nemamo, kada je riječ o telefonu za podršku friškim nepušačima, ili je rijetko i nedovoljno razvijeno, kao što su škole nepušenja i psihoterapijske grupe podrške.

Mnogi možda nisu znali da je pušenje u međunarodnoj klasifikaciji bolesti, i to pod skupinom duševnih poremećaja. Stoga, ako želite prestati pušiti, s punim se pravom možete obratiti svom obiteljskom liječniku i tražiti ga savjet i preporuke. Javno-zdravstveni sustav u hrvatskoj godinama potiče građane na prestanak pušenja iako ne postoji točan izračun koliko pušači koštaju hrvatski zdravstveni sustav.

Čivljak kaže kako su u Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u nekoliko navrata održavali škole nepušenja, a jednu se godinu nešto slično provodilo i na razini Grada Zagreba. 'Kod nas nije razvijena organizirana stručna podrška, zato mnogi pušači pokušavaju prestati pušiti na način da koriste alternativne metode koje nisu dokazano učinkovite, mi imamo puno problema i onda rješavamo druge stvari, za ovo nema nikada dovoljno novaca', kaže nam Čivljak. Dodaje kako su u tim školama nepušenja imali edukativne psihoterapeutske grupe gdje polaznike naučite kako će se nositi s apstinencijskom krizom.

Čivljak kaže kako je prestanak pušenja dugotrajan proces te kako kod većine ne uspijeva iz prve. 'Može biti nekoliko neuspjelih pokušaja. To nije nešto što se događa odmah, nego je proces. To se uči jer bivši pušač mora u potpunosti promijeniti navike i životni stil', pojašnjava. Naglašava kako je ovisnost o nikotinu jedna od najjačih ovisnosti uopće te  pritom fizička ovisnost traje kraće od psihičke.

Elektronske cigarete: Da lili ne?

Oko elektronskih cigareta znanost je podvojena. Jedni kažu da suučinkovite kao pomoć pri prestanku pušenja, dok ih s druge straneSvjetska zdravstvena organizacija nije odobrila kao sredstvo zaprestanak pušenja.


Kako protiv apstinencijske krize?

Tijekom apstinencijske krize može doći do nesanice, tremora, preznojavanja i razdražljivosti koja dovodi do svađa, kako kod kuće tako i na poslu. Čivljak kaže da se u tom slučaju za olakšavanje fizičke krize može posegnuti za nikotinskim žvakaćim gumama i flasterima. 'Nikotinska terapija im omogućava da se smanje popratni efekti', kaže Čivljak. Preporuča puno fizičke aktivnosti, unošenje u tijelo većih količina vode kako bi se nikotin isprao iz organizma i zadnje, možda i najvažnije, jest podrška obitelji.

Ako vam partner također puši, najbolja opcija je zajedničko odvikavanje. Također bi bilo poželjno da oni koji puše to ne rade pred vama.  Ne treba zanemariti niti financijski aspekt. Preporučuje se stoga da škole nepušenja ne budu besplatne kako bi plaćanje iste polaznika dodatno motiviralo da uspije.

'Nekada je stara metoda najuspješnija. Izračunajte koliko novca možete uštedjeti ako prestanete pušiti i tako nagraditi sebe. Naši su polaznici time bili prezadovoljni, bilo da si na kraju mjeseca npr. kupe kožnu torbu koju su si toliko željeli, a nisu si ju mogli priuštiti, bilo da si priušte putovanje', zaključuje Čivljak.

Tisuće i tisuće kuna odlaze u dim

Računica je vrlo jednostavna. Ako puši jedan član obitelji, i to jednu kutiju dnevno koja recimo košta 21 kunu, godišnja ušteda je u tom slučaju 7665 kuna. Za taj si iznos možete priuštiti odmor za dvoje u npr. Tunisu, kružno putovanje skandinavskim zemljama ili pak trotjedno putovanje u Indiju koje košta isto koliko i vaše cigarete.

Puše li dvije osobe u obitelji, i to recimo popularne cigarete koje koštaju 25 kuna, godišnje za svoju ovisnost izdvajaju više od 18 tisuća kuna. Za mjesečni trošak cigareta možete otplaćivati ratu automobila. Za godišnju cifru možete otputovati na egzotične destinacije, renovirati kuhinju ili pak jednostavno štedjeti.