AFERA KOJA JE TRESLA BALKAN

Pala prva presuda za Pukanićevu 'duhansku mafiju'

24.07.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Nekadašnji ministar financija Italije i bivši guverner regije Abruzzo Otaviano del Turco osuđen je pred sudom u Pescari na devet i pol godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, 'kriminalnog udruživanja radi korupcije, iznuđivanja, pokušaja iznuđivanja', javlja podgorička Pobjeda

Riječ je o presudi u tzv. 'slučaju Sanitopoli' u kojem je del Turco uhićen zajedno s više dužnosnika zbog pronevjera 12,8 milijuna eura iz zdravstvenih fondova. Novac su preusmjerili u privatne zdravstvene ustanove.

Del Turko, koji je bio uhićen prije pet godina presudu je dočekao u svom domu gdje je godinama u kućnom pritvoru. Prvi komentar mu je bio da je osuđen nevin – javio je talijanski dnevnik Republika. Osuđeni Del Turco jedan je od kreatora tzv. 'duhanske afere', krijumčarenju cigareta preko Jadrana, o kojoj je nadugo i naširoko pisao sad već ugasli Nacional ubijenog Ive Pukanića. U medijima se čak spekuliralo da je Pukanić i ubijen zbog pisanja o duhanskoj aferi gdje je izravno optuživao vrh crnogorske države za kriminalne radnje. Također se i ubojstvo nekadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića dovodilo u vezu s 'duhanskom mafijom' jer je nakon dolaska na vlast poremetio kriminalcima posao vrativši posao s cigaretama u legalne vode. Pobjeda piše da je Crnoj Gori 'duhansku aferu' namjestio Vojislav Koštunica nekadašnji jugoslavenski predsjednik i srpski premijer.

Del Turco je u vrijeme te afere bio predsjednik Istražne komisije talijanskog Parlamenta za borbu protiv mafije. On je u izjavi danoj 2001. povezao jednog od nekadašnjih šefova talijanske mafije Francesca Prudentina s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem rekavši da 'bez Prudentina ne bi bilo Đukanovića, a bez Đukanovića ne bi bilo Prudentina'. U više navrata je izjavljivao da je Prudentina štitio direktno predsjednik Vlade Crne Gore i da su u krijumčarenju cigareta preko Jadrana sudjelovali najviši crnogorski dužnosnici.