CROBAROMETAR

Pala popularnost Milanoviću i Karamarku, Josipović postojan

21.07.2012 u 19:43

Bionic
Reading

Zoran Milanović je nakon iznimno velike popularnosti srpanj završio prvi put činjenicom da je više onih koji ga doživljavaju nepopularnim, a ne popularnim političarom. Pada popularnost i Tomislavu Karamarku, a ugled među građanima i dalje uživaju Ivo Josipović i Dragutin Lesar, pokazalo je istraživanje Crobarometar koje je za Dnevnik Nove TV napravila agencija Ipsos Puls

Trenutačno Zorana MIlanovića popularnim ocjenjuje 46 posto građana, a nepopularnim 48 posto. Još prije mjesec dana većina od 52 posto građana doživljavala ga je kao popularnog političara. Njegov konkurent Tomislav Karamarko također je izgubio na popularnosti, sada ga podupire 27 posto građana, tri posto manje nego u lipnju. A njegov je problem to što ga više ili 53 posto doživljava nepopularnim političarom.

Zoran Milanović ima potporu 88 posto svojih birača, ali i 63 posto birača laburista. I birači ostalih stranaka podupiru ga s 56 posto, kao i neodlučni birači s 52 posto, ali i 30 posto HDZ-ovih birača. Tomislav Karamarko pak ima mali problem, samo 56 posto njegovih birača ga podupire. Kod ostalih birača nema potporu kao Milanović. Njega podupire samo 17 posto laburista, 29 posto birača ostalih stranaka. A o njemu 19 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam.

Predsjednik Josipović uživa popularnost od 77 posto, nakon njega drugi najpopularniji političar je Dragutin Lesar s 53 posto, ali i njemu pada popularnost već šesti mjesec, još u veljači popularnim ga je doživljavalo 61 posto građana.

Ivan Grubišić je treći s 53 posto popularnosti, ali i njemu od veljače pada popularnost, tada je imao 62 posto potpore.

Boris Šprem ima potporu 45 posto građana zemlje, Ruža Tomašić njih 39, Ivan Jakovčić 29 posto. Vladimir Šišljagić uživa potporu 27 posto građana: No i on i Jakovčić su više nepopularniji političari. Na dnu liste su Željko Kerum kojeg pozitivno doživljava 16 posto građana i Radimir Čačić sa samo 15 posto potpore. A on je najnepopularniji političar sa 65 posto negativnih bodova.

Prema CROBAROMETRU Vlada i njezina politika trenutačno ne uživaju popularnost. Protiv ove politike je 56,7 posto Hrvata, a za 32,2 posto. Ne zna 11 posto.

Samo SDP-ovi birači sa 76 posto podupiru Vladinu politiku. Od ostalih stranaka birači laburista protive se sa 62, a HDZ-a s 80 posto. U dva mjeseca pad popularnosti je od sedam postotnih poena. Samo vanjska politika uživa potporu od 41 posto, a sve ostalo je loše. Gospodarstvo podupire samo 29 posto građana baš kao i socijalnu politiku. A državne financije 30 posto.

Milanoviću utjeha može biti to nšto njegovi birači sa 66 posto podupiru specijalnu politiku, a sa 79 posto vanjsku politiku Vlade.

U ovom trenutku 68 posto građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja, a 21 posto ne vjeruje u to. Od veljače vidljiv je pad vjere u održivost koalicije, tada je bilo 81 posto onih koji su vjerovali da će Vlada odraditi mandat do kraja. No isto tako iščitavajući podatke nije porastao broj onih koji ne vjeruju u održivost Vlade. Naime, već tri mjeseca taj se broj kreće oko 20 posto. Samo raste broj onih koji ne znaju. Ipak kada se pogleda stranački, SDP-ovi birači, 94 posto, vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja, ali i 59 posto birača HDZ-a.

Predsjednik Josipović stabilno je popularan sa 72 posto potpore i čak je malo povećao taj postotak. Istodobno je broj nezadovoljnika pao na 20 posto.

Predsjednik ima potporu svih birača, od 60 posto HDZ-ovih do 93 posto SDP-ovih birača.