LALOVAC O TURISTIČKOJ PREDSEZONI

'Pala je kiša pa odmah svi sumnjaju u prihode'

02.07.2014 u 14:35

Bionic
Reading

Dok se u sabornici raspravljalo o izvršenju proračuna za prošlu godinu i pokušalo dokučiti koliki je deficit, ministar financija Boris Lalovac na saborskom hodniku susreo se i s novinarskim pitanjima o aktualnoj situaciji, posebice u svjetlu prvih procjena HNB-a za deficit u 2014, ali i medijskih napisa o lošim rezultatima u turističkoj predsezoni

Preliminarni podaci s kojima je jučer izašla Hrvatska narodna banka pokazali su da je deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom tromjesečju ove godine iznosio 1,56 milijardi eura, što je za 176,7 milijuna eura ili 12,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. No, unatoč takvim brojkama, ministar financija Boris Lalovac zasad se ne brine previše za punjenje proračuna.

'Nije takav deficit kakav svi očekuju. Počinje turistička sezona. Znate da su što se tiče uplata PDV-a, najveće aktivnosti u sedmom i osmom mjesecu. Što se tiče fiskalizacije, prošle godine 14. kolovoz je bio dan s najvećim brojem izdanih računa, skoro 10 milijuna izdanih računa u jednom danu. Tako da svakako treba pričekati sedmi i osmi mjesec jer tada su najveće aktivnosti u Hrvatskoj, pa tako ćemo u devetom mjesecu biti pametniji što se tiče prihoda i koliko će biti do kraja godine', kazao je Lalovac novinarima.

Iako Lalovac nadu polaže u turističku sezonu, podaci Hrvatske turističke zajednice za svibanj pokazuju da ne treba biti preoptimističan. Naime, u svibnju je zabilježeno nešto više od milijun turističkih dolazaka, što je 1,7 posto manje nego u svibnju prošle godine. Tijekom svibnja turisti su u Hrvatskoj ostvarili oko 3,6 milijuna noćenja, što je čak 13,2 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

'Pala je kiša pa odmah sumnjaju u prihode. Vidjet ćemo što će biti u devetom mjesecu', kazao je Lalovac.

Nikakvih procjena u Ministarstvu financija zasad nemaju, no Lalovac se ipak nada najboljem.

'Svaki dan vidimo i prema broju izdanih računa i prema prijavama dohodaka, da su puno veće prijave nego što se događalo. Nadamo se da će i ove godine biti još veće prijave. Ljudi se na sustav fiskalizacije pomalo privikavaju. To je novi sustav koji treba razvijati, sigurno ne samo godinu dana, nego i dvije tri godine treba da svi prihvate taj novi model izdavanja računa, prihvaćanja računa i prijavljivanja stvarnog ostvarenog prometa. To je nešto što nismo imali godinama. Ovo je prva godina, dobra je i nadamo se ove godine da će biti još veće prijave', kazao je Lalovac.
340685,337902,336358,328243