SVAKOG LJETA ISTA PRIČA

Pakao u hrvatskim vlakovima: klima ne radi, prozori hermetički zatvoreni

20.07.2015 u 19:23

Bionic
Reading

Putnici vlaka koji je protekle nedjelje vozio na relaciji Vinkovci - Zagreb zbog pokvarenih klima uređaja prošli su pravi višesatni pakao. U kupeima je bilo neizdrživo vruće, a mnogi su se pobojali i za vlastiti život jer su prozori u krcatom vlaku bili hermetički zatvoreni, bez mogućnosti otvaranja. Na njihove pritužbe osoblje vlaka zbijalo je pošalice

Kako nam javljaju čitatelji koji su imali nesreću putovati vlakom Hrvatskih željeznica, odmah nakon polaska vlaka iz Vinkovaca klima je prestala raditi u svih devet vagona kompozicije, a zbog prozora koji se ne mogu otvoriti mnogi su putnici bili zabrinuti za ishod putovanja budući da je u vlaku bilo mnogo djece i starijih koji su bili na rubu dehidracije.

U HŽ-u se ispričavaju putnicima zbog neugodnosti koje su doživjeli na putovanju, uz objašnjenje kako se klima-uređaji mogu pokvariti zbog pregrijavanja, ali i zbog drugih razloga. 

Ovakva neizdrživa situacija u vlakovima HŽ-a tijekom ljetnih vrućina događa se svakodnevno na svim relacijama, javljaju nam ogorčeni čitatelji koji se pitaju dokad će kao korisnici usluga putničkog prijevoza, kako kažu 'biti tretirani kao stoka'.

Jedan od putnika (podaci poznati redakciji) koji je prošle nedjelje putovao od Vinkovaca do Zagreba kazao nam je kako 'u vrijeme kada su tehnologija i znanje napredovali do te granice da se operacijom može transplantirati bilo koji organ i ljudima produljiti život, u Hrvatskim željeznicama rade sve da se ljudima zagorča život i natjera na skraćivanje muka' dodajući kako mu je nevjerojatno da danima u vlakovima koji prometuju na relaciji Vinkovci - Zagreb ne rade klima-uređaji.

Čitatelj je nadodao kako se obratio kondukteru za pomoć, no on mu je kazao kako je nemoćan te mu je, kako kaže, u šali savjetovao da potraži kupe gdje se može otvoriti prozor, 'jer ondje onda odmah proradi klima'.

Usto, čitatelj je upozorio kako je vlak poslovično kasnio u polasku, što je zbog nesnosnih vrućina dodatno užario ionako paklenu atmosferu koju su proživjeli putnici na relaciji Vinkovci - Zagreb.

Glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Ivana Čubelić objasnila je kako uslijed ekstremno visoke vanjske temperature u klimatiziranim vagonima može doći do pregrijavanja, odnosno prestanka rada klima-uređaja, s tim da se oni mogu pokvariti i iz drugih razloga.

Pritom je nadodala kako su vagoni po dolasku na zagrebački Glavni kolodvor isključeni iz prometa i upućeni na popravak tijekom kojeg će se utvrditi točan uzrok kvara.

'S obzirom na to da su putnici vlaka EN 414, koji iz Vinkovaca prema Zagrebu polazi u 14.42, bili u klimatiziranom vagonu u kojemu se prozori ne mogu otvarati, svjesni smo da takve situacije dovode do nezadovoljstva putnika kojima se još jedanput ispričavamo', kazala je glasnogovornica.

Pored nesnosnih vrućina, redovito kašnjenje vlakova problem je koji zabrinjava drugog čitatelja koji učestalo putuje na relaciji Frankfurt - Zagreb. Naime kako mjesečno nekoliko puta putuje na spomenutoj relaciji, zapazio je kako vlak iz Njemačke u minutu dolazi do hrvatske granice, no 'onda počinje HŽ-ova svakodnevica'.

Kako kaže, njemačke, austrijske i slovenske željeznice 'gotovo u sekundu poštuju vozni red', no kada se na hrvatskoj granici spoji naša lokomotiva, vlak do Zagreba u startu kasni najmanje 20 minuta'.

Iz Hrvatskih željeznica pak poručuju kako je jučerašnji međunarodni vlak 213 koji je prometovao na relaciji Frankfurt - Zagreb 'kasnio s područja slovenskih željeznica u granični kolodvor Dobova 22 minute, dok je na zagrebački Glavni kolodvor stigao s 19 minuta zakašnjenja'.