SLOVENSKI PREMIJER S KOSOR I MILANOVIĆEM

Pahor želi objavu sporazuma o arbitraži

26.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

U Zagreb dolazi slovenski premijer Borut Pahor. Premijerku Jadranku Kosor i šefa oporbe Zorana Milanovića pokušat će uvjeriti da Hrvatska što prije prihvati arbitražu. On želi i da dokument o arbitraži postane javan, kako bi ga lakše branio pred slovenskom javnosti

Vlada će sporazum objaviti nakon što dobije potporu Sabora. Zato Pahor i želi razgovarati s Milanovićem, kako bi osigurao dvotrećinsku većinu u Saboru. Milanović je, pak, rekao da je spreman na konstruktivan razgovor s Vladom, ali mu se ne sviđa što Vlada arbitražni sporazum skriva od javnosti.

Slovenski premijer se u Ljubljani bori s protivnicima arbitražnog sporazuma – oni smatraju da je on dobar za Hrvatsku jer je uvažio stavove Zagreba i jer Sloveniji nije zajamčen teritorijalni izlaz na otvoreno more. Slovenski mediji objavili su i da bi Pahor želio da se arbitražni sporazum potpiše prije početka predsjedničke kampanje u Hrvatskoj, u kojoj bi odnosi sa Slovenijom mogli biti jedna od tema.

Koliko je Pahoru već dosta priče o arbitražnom sporu, pokazuje i njegova izjava: 'Ljudi božji, u točki 3.b imate zadatak arbitražnog suda da definira dodir teritorijalnih voda Slovenije s međunarodnim morem. K vragu! Treba li još što dodati? Što mislite, zašto naši hrvatski kolege ne dođu i ne skoče nam u zagrljaj, jer smo im to darovali? Zato jer je to zapisano u arbitražnom sporazumu', rekao je vidno uzrujani Pahor.

Slovenski premijer sutra će sudjelovati i na hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu, piše Hrt.hr.