ŠTO SE, ZAPRAVO, DOGODILO?

Čudna pozadina nereda na ulicama Ljubljane: Optužuju kriminalce i huligane, a Janša je u sve upetljao i zviždača, šefa tajne službe...

06.11.2020 u 12:40

Bionic
Reading

U četvrtak poslijepodne na ulicama Ljubljane dogodio se nasilni prosvjed protiv strogih mjera u borbi s koronavirusom. Prosvjednici su se suprotstavili policiji gađajući je pirotehničkim sredstvima i betonskim blokovima, a ona im je uzvratila vodenim topom i konjičkim postrojbama uz desetine privedenih. Dan kasnije, mediji, ali i oporbeni političari, postavljaju pitanja o pozadini nereda i reakcija tajnih službi te policije

Neprijavljeni prosvjed je preko društvenih mreža organiziralo samozvano udruženje Anonymous Slovenija, koje se danas ograđuje od prosvjeda, tvrdeći kako su nasilje na prosvjedu izvršili pripadnici kriminalnog miljea te pojedinih navijačkih skupina. Od prosvjeda su se ogradile i skupine koje već tjednima organiziraju prosvjede petkom na biciklima, dok su se pojedini nasilni elementi s jučerašnjeg prosvjeda već ranije ogradili od prosvjeda petkom, ustvrdivši da su 'previše miroljubivi'.

Premijer Janez Janša je u četvrtak navečer pohvalio policiju na 'profesionalnom radu zaštite imovine i ljudi'. Dodao je kako su mirni prosvjedi ustavno pravo građana kad epidemije nema, no kako su fizički napadi na policajce 'uvijek i svugdje kaznena djela koja će biti kažnjena'.

Neredi u Ljubljani Izvor: Cropix / Autor: Voranc Vogel / DELO / CROPIX

No, u seriji nekontroliranih tvitova, po čemu sve više podsjeća na svog uzora Donalda Trumpa, Janša je objavio i fotografiju jednog prosvjednika za koju i dalje nije jasno je li nastala na sinoćnjem prosvjedu. U pitanju je Ivan Gale, bivši djelatnik Zavoda za robne rezerve koji je slovenskoj javnosti postao poznat u travnju, kad je u emisiji Tarča državne televizije razotkrio aferu s nabavom respiratora, zbog čega se neko vrijeme ozbiljno ljuljala fotelja ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka.

Uz fotografiju, Janša je napisao komentar ''Miroljubivi' prosvjednik razbija Ljubljanu sa svojom bandom', a po snimci zaslona bilo je jasno vidljivo da mu je fotografiju dostavio ravnatelj Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (Sova) Janez Stušek, piše mariborski list Večer.

Ova objava izazvala je reakcije oporbenih zastupnika, ali i šefa parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi (KNOVS) Matjaža Nemeca, inače zastupnika oporbenih socijaldemokrata. Nemec je Janšu i ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa na Twitteru prvo upitao na temelju kojeg članka Zakona o Sovi ravnatelj agencije Stušek prati slovenskog državljanina u Sloveniji.

Potom je sazvao sjednicu odbora za sljedeći petak, a na nju pozvao i premijera Janšu. 'Kao premijer, odgovorni ste za objašnjavanje uloge Sove u prosvjedima i na kojoj pravnoj osnovi vas je direktor Sove obavijestio o tome što se događalo na posljednjem nasilnom prosvjedu u Ljubljani', napisao je Nemec.