'PRAVILAN POTEZ'

Pahor podržao ostavku korumpiranog Thalera

25.03.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor u petak je podržao ostavku koju je zbog korupcijske afere na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu (EP) u ponedjeljak dao Zoran Thaler, nekadašnji ministar vanjskih poslova, koji je na posljednjim izborima za EP bio nositelj liste Pahorovih Socijalnih demokrata (SD)

'Njegova ostavka bila je pravilan potez', rekao je Pahor novinarima u Bruxellesu nakon završetka summita o Paktu za euro.


To je bila prva reakcija slovenskog premijera na korupcijsku aferu nakon koje je Thaler (49) dao ostavku. Do afere je došlo u nedjelju nakon što je britanski Sunday Times objavio snimku razgovora Thalera s dvojicom svojih novinara koji su mu se predstavili kao lobisti jedne ruske tvrtke i ponudili 100.000 eura za njegove usluge na podnošenju amandmana u interesu njihova navodnog klijenta. Thaler je na korupcijsku ponudu pristao, a iako nije primio novac ta ga je diskreditacija u javnosti stajala zastupničkog mandata.

Pahor je u petak rekao da je do ostavke Thalera došlo nakon što je Pahora nazvao predsjednik frakcije Europskih socijalista u Europskom parlamentu Martin Schulz.'I Schulz i ja složili smo se da bi Thaler morao dati ostavku u roku 24 sata ako u tom roku na uvjerljiv način ne odbaci sumnje u korupciju', rekao je Pahor.

Pahora kritiziraju i u vlastitoj stranci zbog angažiranja Thalera u ime Socijalnih demokrata na izborima za EP, a predsjednik zastupničkog kluba te stranke Dušan Kumer izjavio je kako je na vrijeme upozoravao da stranka ima dovoljno svojih sposobnih kandidata, ali da je na kandidiranju Thalera inzistirao Pahor, te vodstvo stranke.