JEL' IMA BROJ

Pahor: Ovih ću dana nazvati Sanadera

27.01.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u utorak da Slovenija načelno ocjenjuje da je inicijativa Europske komisije o rješenju graničnog spora s Hrvatskom pozitivna, te da će ovih dana nazvati hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi se dogovorili za sastanak

"S umjerenim optimizmom pratimo pokušaje Europske komisije da se pitanje granice između Slovenije i Hrvatske riješi medijacijom. Ako se ta inicijativa formalizira i službeno predstavi jednoj i drugoj strani, te ako one to prihvate, onda bi ovu godinu mogli iskoristiti da riješimo pitanje koje nas opterećuje 17 godina", rekao je Pahor novinarima na konferenciji za novinare nakon razgovora s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim koji je doputovao u posjet Sloveniji.

Pahor je dodao da je još prerano reći kakva će biti odluka slovenske vlade na inicijativu Europske komisije, te da to ovisi i o hrvatskoj strani, ali da mu se čini da prijedlog "ide u pravom smjeru".

Zadovoljni smo da je do inicijative došlo, a danas je prerano kazati kakva će biti naša odluka, rekao je Pahor, najavljujući da će se odlučiti samo uz konzultacije predsjednika svih političkih stranaka i odluku parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Pahor je uz to najavio da će idućih dana nazvati hrvatskog premijera Ivu Sanadera i pokušati dogovoriti sastanak.

"Idućih dana namjeravam telefonski razgovarati s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom i dogovoriti susret koji bi bio važan za napredak u traženju puta za rješenje", rekao je Pahor.

Slovenski premijer je međutim ponovio da Slovenija neće deblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om ako se "ne promijene okolnosti", rekavši da se Slovenija na blokadu odlučila zbog svojih vitalnih nacionalnih interesa.

"Odluka da Hrvatskoj damo crveno svjetlo nije bila naš cilj nego sredstvo da se promijene stvari koje su ugrožavale naše nacionalne interese", rekao je Pahor, dodajući da je nakon blokade europska politika postala svjesnija "dimenzija problema" nego prije tog slovenskog poteza.