ZMAGO OPET JAŠE

'Pahor mi je dao dokaze da RH prejudicira granicu'

12.01.2009 u 23:10

Bionic
Reading

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) i parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič izjavio je u ponedjeljak da potpuno podržava premijera Boruta Pahora u sporu s Hrvatskom nakon blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jer mu je dao dokumente koji dokazuju da Hrvatska pristupnom dokumentacijom u pregovorima s EU-om "prejudicira granicu" sa Slovenijom

LJUBLJANA - "Dobio sam svežanj od 4000 stranica, zajedno sa zemljovidima. Naša stranka je to dobila i tko želi, može ih pogledati", rekao je Pahor govoreći o nedavnom sastanku predsjednika svih parlamentarnih stranaka s Pahorom na kojemu je bilo riječi o strategiji odnosa s Hrvatskom.

To što se hrvatski premijer Ivo Sanader ne želi nakon blokade naći s Pahorom nego traži da na mogućem sastanku bude nazočan i predstavnika EU-a "dokazuje dvoličnost hrvatske politike", rekao je Jelinčič u jednosatnoj emisiji Slovenske televizije u ciklusu predstavljanja političkih stranaka pred ovogodišnje lokalne izbore u kojoj je nastupio i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Boško Šrot.

Jelinčič i Šrot suglasili su se da Slovenija ne smije "pregovarati" o teritoriju južno od Dragonje koji Slovenija smatra "spornim", a Šrot je dodao da bi zaseoke južno od Dragonje trebala pod svoju kontrolu preuzeti slovenska policija, te da je za njegovu stranku sporna također Savudrija i Kaštel jer su se nekoć nalazile u sklopu općine Piran, prije međurepubličkog razgraničenja nakon raspuštanja bivšeg Slobodnog teritorija Trsta. Kad je zona A pripala Italiji, a zona B Sloveniji i u manjem dijelu Hrvatskoj.

"Smatram da će neizbježno održati referendum na kojemu će Slovenci odlučivati o ulasku Hrvatske u EU", rekao je Jelinčič, dok je Šrot za razliku od njega rekao da se nada da će obje strane postići "razumno rješenje" nakon 18 godina neuspjeha.

Dok je Šrot rekao da će njegova stranka po svoj prilici podržati ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola za učlanjenje u NATO savez, čelnik slovenskih ultranacionalista Jelinčič tome se suprotstavio: "Moramo postupiti onako kako su Grci postupili u slučaju Makedonije, inače će nas se u Europi gledati kao na 'čistača cipela', koji se nakon što svoje odradi vrati u svoj kut", rekao je Jelinčič.

Jelinčič je ustvrdio da je Miloševićeva Jugoslavija 1992. godine Sloveniji nudila povoljno razgraničenje s Hrvatskom, ali da na to nije pristao tadašnji premijer Janez Drnovšek i da je to "bilo pogrešno".