UTVRĐIVANJE POZICIJE

Pahor i Žbogar kreću na europsku turneju

02.02.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ovoga će tjedna u Strasbourgu, Parizu i Londonu nastojati još jednom objasniti stajališta Ljubljane u prijeporu s Hrvatskom koji je doveo do blokade hrvatskih pristupnih pregovora

LJUBLJANA - Kako je u ponedjeljak javio Slovenski radio, Žbogar će u srijedu sudjelovati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu i sastati se s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom

Žbogar nastoji ojačati položaj Ljubljane među zastupnicima, osobito nakon što je nedavno vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta velikom većinom pozvao Hrvatsku i Sloveniju da svoj granični prijepor riješe pred međunarodnim sudom.

To je u Sloveniji doživljeno kao izolacija slovenskog službenog stajališta da se spor mora riješiti prije uključivanja Hrvatske u EU i rezultat "jakog lobiranja" hrvatskih vlasti na članove parlamenta i na pojedine zastupničke skupine.

Istodobno će premijer Borut Pahor na već najavljenoj europskoj turneji ovoga tjedna pokušati ojačati slovenski položaj razgovorima s čelnicima europskih država.

Pahor će se, kako je potvrđeno, u srijedu u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, gdje će jedna od tema biti i odnosi Slovenije i Hrvatske. Dan poslije, Pahor će tijekom radnog posjeta Velikoj Britaniji razgovarati i s premijerom Gordonom Brownom, a uz raspravu o globalnoj krizi u svijetu dotaknut će se stanja u regiji, te Hrvatske i njezinih budućih pristupnih pregovora.

Pahor će tijekom boravka u Londonu u četvrtak popodne imati i predavanje o napretku zemlje od stjecanja samostalnosti do lanjskog predsjedavanja EU-om, na London School of Economics and Political Sciences. Naslov jednosatnog predavanja je "Slovenija - od federalnog entiteta do države za kormilom Europske unije".