IZGLASANO NEPOVJERENJE

Pada Vlada Federacije BiH

12.02.2013 u 19:10

Bionic
Reading

Nakon sedmosatne rasprave, parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasala je nepovjerenje Vladi Federacije BiH, piše Klix.ba

Vlada FBiH u kojoj ima osam ministara iz SDA-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak izgubila je povjerenje nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990. Nepovjerenje Vladi izglasalo je 58 zastupnika. Njih 26 bilo je protiv, a šestoro je bilo suzdržano.

Do izbora nove Vlade, ministri na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem radit će u tehničkom mandatu te će njihove ovlasti biti ograničene.

Zastupnici parlamentarne većine naveli su šest razloga za smjenu Vlade FBiH:

1. Zastupnici iz SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a vjeruju kako sadašnji sastav Vlade FBiH ne odgovara parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu formiranoj u lipnju 2012. godine, što je u suprotnosti s općim načelima parlamentarne demokracije.

2. Sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na Općim izborima 2010. godine te Vlada FBiH u svom djelovanju ne djeluje kvalitetno i u cjelini javne interesa građana ovog eniteteta.

3. Vlada FBiH ne prisustvuje sjednicama Parlamenta FBiH te zbog toga ne sudjeluje u parlamentarnoj debati, čime se devalvira važna ustavna uloga Parlamenta FBiH kao zakonodavne vlasti.

4. Osam ministara iz SDA-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak opstruira rad Vlade FBiH na važnim pitanjima od općeg interesa građana Federacije tako što ne prisustvuje sjednicama.

5. Zahtjev za smjenu osam ministara koji je predsjedniku FBiH Živku Budimiru dostavio premijer Nermin Nikšić.

6. Predsjednik FBiH prije šest mjeseci svojom odlukom prihvatio je ostavku ministra Desnice Radivojevića, što je, tvrde, uzrokovalo neustavan sastav Vlade FBiH u pogledu broja članova i njene nacionalne strukture.

Zastupnici iz SDA ove su zaključke nazvali anarhističkim i neustavnim.

Na redu je Dom naroda Parlamenta FBiH koji će, najvjerojatnije, u petak potvrditi današnje izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Kako su zastupnici iz SDA-a najavili, Klub Bošnjaka pozvat će se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa te će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud Federacije BiH.