ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS

Pada potpora Josipoviću i Grabar Kitarović

06.11.2014 u 18:59

Bionic
Reading

U okviru redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop RTL je ispitao rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. Istraživanje preferencija kandidata obuhvaćalo je isključivo kandidate koji su do sada javno istaknuli svoju kandidaturu

Da se ovaj vikend održavaju izbori za novog predsjednika RH, za Ivu Josipovića bi glasalo 42,7 posto hrvatskih građana/ki (prema 47,1 posto iz listopada). Na drugom je mjestu Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 27,8 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 30 posto). Na sredini ljestvice kandidata je Milan Kujundžić s 9,7 posto izbora (prema 9,4 posto iz listopada), a slijede dva nova kandidata - don Ivan Grubišić s izborom od 4,6 posto i Ivan Rude s 3,1 posto, javlja RTL Danas.

Oba su nova kandidata znatno bolje prošla u prvom mjerenju u odnosu na prvo mjerenje posljednjeg kandidata na ljestvici, Ante Đapića, koji je i u ovomjesečnom, kao uostalom i prvom mjerenju iz listopada, zabilježio izbor od 1,9 posto.


Pojava dva nova kandidata nagrizla izbornu podršku vodećeg dvojca

Isticanjem kandidature dva nova kandidata (don Ivan Grubišić i Ivan Rude) snižen je rejting vodećeg dvojca u izbornoj utrci te se povećavaju izgledi za izbore u dva kruga. Kad se govori o trendu rezultata (tzv. tendencija) kandidata u posljednja tri mjeseca, najveći je dobitnik Milan Kujundžić. Ukupno gledajući, izbor Milana Kujundžića je u studenom porastao prema onom u rujnu (2,9 postotnih poena), ali i prema listopadu (+0,3 postotnih poena).Ivo Josipović je u ovomjesečnom istraživanju u odnosu na mjerenje provedeno početkom rujna zabilježio negativnu tendenciju (s 6,2 postotnih poena), ali i u odnosu na listopad (- 4,4 postotnih poena).

Jednako tako, glavna protukandidatkinja, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u ovomjesečnom mjerenju zabilježila negativnu tendenciju (u odnosu na rujan s minusom od 4,7 postotnih poena, odnosno prema listopadu s minusom od 2,1 postotnih poena).Josipović u drugom krugu odnosi pobjedu?Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (51,6 posto u studenom prema 52,2 posto iz listopada), u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (39,3 posto iz studenog u odnosu na 39,6 posto iz listopada) uz 9,1 posto neodlučnih (8,2 posto prije mjesec dana).

Ako se promatraju rezultati bez neodlučnih glasača, Ivo Josipović bilježi izbor od 56,8 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 43,2 posto.