DORH DEMANTIRA BOLNICU

Pad broja obdukcija nema veze s novcem

12.09.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je demantiralo tvrdnje voditelja Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a Šimuna Anđelinovića koji je u razgovoru za Hinu ustvrdio da je broj obdukcija u Splitu pao i zbog smanjenja budžeta državnim odvjetništvima

Navodeći da ta izjava nije točna državno odvjetništvo podsjeća da stupanjem na snagu novog Zakona o kaznenom postupku državno odvjetništvo daje nalog za obdukciju specijalistima sudske medicine sukladno zakonskoj odredbi koja nalaže da će se pregled i obdukcija tijela poduzeti uvijek kada postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzročena kaznenom djelom ili je u svezi s počinjenjem kaznenog djela.

'S obzirom na te, u Zakonu o kaznenom postupku točno određene uvjete, dodajemo da je inicijativa dr. Anđelinovića da se na temelju naloga državnog odvjetništva kod svake smrti provede obdukcija mrtvog tijela u suprotnosti s odredbama zakona', navode u demantiju.

'U odnosu na mišljenje dr. Šimuna Anđelinovića i njegovih kolega da je štednja na sudskoj patologiji kontraproduktivna i da bi svi stranci koji preminu u Hrvatskoj trebali biti obducirani i uvesti praksu da stranci koji su preminuli u Hrvatskoj ne smiju biti odvezeni u svoje zemlje bez obdukcije, upućujemo na odredbe Pravilnika o načinu pregleda umrlih te utvrđivanja vremena i uzroka smrti kojima je određena obveza mrtvozornika da upućuje tijelo umrle osobe na obdukciju i u slučajevima iz drugih medicinskih razloga koji mogu biti sumnja na nasilnu smrt, iznenadna smrt kod koje je uzrok nepoznat odnosno nejasan. U tim slučajevima se radi o mrtvozorničkoj obdukciji koju ne nalaže državno odvjetništvo, a što bi dr. Š. Anđelinović trebao znati', ističu u državnom odvjetništvu.