NEMA POMAKA U BIH

Pack najavila moguće sankcije zbog neuspostave vlasti

07.02.2011 u 23:10

Bionic
Reading

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack izrazila je u ponedjeljak u razgovoru s visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom razočarenje te najavila moguće sankcije zbog neuspostave vlasti u BiH koju blokiraju četiri županije u kojima su vodeće stranke dva HDZ-a u BiH.

Kako je priopćio Ureda Visokog predstavnika (OHR), Pack je u razgovoru istaknula da je "frustrirana i razočarana" činjenicom da članovi skupština i stranke u četiri županije i dalje opstruiraju konstituiranje Doma naroda FBiH, te time i formiranje drugih institucija u zemlji.

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu istaknula je da je to potpuno neprihvatljivo, jer Bosna i Hercegovina prema njezinim riječima "očajnički treba funkcionalne institucije".

Pojasnila je da će, ukoliko prevladaju opstrukcije, Europska unija razmotriti "primjenu odgovarajućih instrumenata protiv onih koji su odgovorni za političku stagnaciju", priopćeno je iz OHR-a.

Inzko je istodobno ocijenio da su birači u BiH svjedoci "zastoja i neodgovorne politike". Četiri mjeseca je proteklo od održavanja općih izbora u BiH, a u međuvremenu nije postignut dogovor o uspostavi vlasti.

U međuvremenu, dva HDZ-a u BiH zagovaraju da vladajuću koaliciju čine stranke koje su osvojile najveći broj glasova unutar triju naroda, što podržavaju najveće srpske stranke, dok pak većinske bošnjačke stranke SDP i SDA pozivaju na ustroj vlasti na temelju programske platforme.

SDP je u međuvremenu zatražio sankcije protiv dva HDZ-a navodeći da blokira uspostavu vlasti u zemlji.