TRAUMA U TRAUMI

Pacijentu naplatili 300 kuna prije pregleda

15.03.2010 u 22:40

Bionic
Reading

Pacijentu koji je u večernjim satima došao u Kliniku za traumatologiju s ozljedom noge sumnjajući da bi se moglo raditi u prijelomu, na prijemnom su šalteru, prije nego ga je liječnik i pogledao, naplatili 300 kuna 'pologa' za usluge koje bi u bolnici tek mogle biti napravljene

Pacijent koji je uz sebe imao zdravstvenu iskaznicu, a uz to je i dopunski osiguran, morao je najprije do bankomata da bi uopće mogao doći do liječnika, iako je svim pacijentima po važećem hrvatskom zakonodavstvu zajamčena besplatna hitna pomoć, piše Novi list

Na prijemnom su mu šalteru izdali potvrdu da je uplatio spomenuti iznos kao »polog za zdravstvene usluge koje će mu biti pružene«. Po izvršenju zdravstvenih usluga, pacijent je, kaže se dalje u potvrdi koju je dobio, dužan doći na obračun troškova liječenja najkasnije u roku od tri dana, te će mu se ispostaviti račun.

Ministarstvo bez komentara

Neke su bolnice, kako bi smanjile broj pacijenata na svojim hitnimprijemima, jedno vrijeme naplaćivale troškove pregleda ako bi seustanovilo da se nije radilo o hitnom slučaju, ali tek po završetkupregleda i obrade, ali se od takve prakse odavno odustalo.

KomentarMinistarstva zdravstva na činjenicu da se u hrvatskim bolnicama odpacijenata unaprijed naplaćuje polog za usluge koje će 'možda' bitiobavljene, nismo dobili.

Ovakva je praksa uzimanja »predujma« od pacijenata, po riječima Ante Muljačića, ravnatelja Klinike za traumatologiju, uobičajena u toj zdravstvenoj ustanovi.

– Dnevno imamo po 150 pacijenata koji dođu na prvi pregled, a još 300 koji dođu na kontrolu. Ako netko od njih nema uputnice, a nema svježu ozljedu, uzimamo od njega polog. Nakon što se pacijent obradi, i medicinska usluga obavi, izračuna se trošak i pacijentu se vraća razlika – tumači ravnatelj Muljačić.

Prvi se pregled, kaže, plaća skuplje jer se »ne zna hoće li trebati neke skuplje pretrage«, dok se za kontrolu bez uputnice mora ostaviti polog od 200 kuna.

– I danas smo imali četiri do pet takvih slučajeva. Ako to ne napravimo, često se događa da nam pacijent obeća uputnicu, ne donese je, i imamo minus u blagajni – tvrdi ravnatelj Traumatološke klinike, koja se svakodnevno susreće sa hitnim pacijentima.

Iako je očito da je uprava bolnice odlučila na potpuno neprihvatljiv način ekonomizirati poslovanje na račun pacijenata, ravnatelj Muljačić tvrdi da u tome nema ništa sporno, te da se naplata pologa isključivo primjenjuje kod pacijenata koji nisu hitni.

– Polog će platiti samo pacijent koji nema uputnicu, a dođe nam sa ozljedom starijeg datuma koja mu pravi probleme – veli Muljačić, koji primjer pacijenta koji nam se javio ne želi komentirati jer s njim nije upoznat. Uvjeren je da se nije radilo o hitnoći, iako je činjenica da pacijenta prije naplate 300 kuna pologa nitko nije pregledao, niti utvrdio o kakvoj se povredi radi i je li ona hitna ili nije.