FORENZIČARI UTVRDILI

Pablo Neruda nije bio otrovan!

08.11.2013 u 19:51

Bionic
Reading

Analiza ekshumiranih posmrtnih ostataka čileanskog nobelovca Pabla Nerude nije dala nikakav dokaz da je on bio otrovan, izjavili su u petak forenzičari, unatoč optužbama da ga je prije 40 godina ubila vojna diktatura

Pretpostavlja se da je Neruda, jedan od najvećih svjetskih pjesnika ljubavne poezije koji je također bio poznat po svojim čvrstim komunističkim stajalištima, umro od raka prostate samo nekoliko dana nakon vojnog udara 11. rujna 1973. kada je svrgnut s vlasti čileanski socijalistički predsjednik Salvador Allende i uspostavljena brutalna diktatura Augusta Pinocheta.

Smatra se da je tijekom 17 godina diktature ubijeno oko 3.000 ljudi.

Pjesnikov nekadašnji vozač izjavio je da su Pinochetovi agenti iskoristili Nerudinu bolest kako bi mu injekcijom ubrizgali otrov dok je ležao u bolnici u Santiagu.

'Nismo našli forenzičke dokaze koji bi potkrijepili mišljenje da je... Pablo Neruda umro neprirodnom smrću', rekao je Patricio Bustos, čelnik odjela za forenziku ministarstva pravosuđa. Forenzičari su izjavili da su učinili sve kako bi utvrdili je li Neruda otrovan.

Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su u travnju i analizirali su ih međunarodni i lokalni stručnjaci.

Odvjetnik Eduardo Contreras je rekao da još treba čekati rezultate dijela toksikoloških testova i pozvao je da daljnu istragu, izvijestio je lokalni radio ADN.

Pablo Neruda, kojemu je pravo ime bilo Ricardo Eliezer Neftali Reyes Basoalto, bio je pjesnik, diplomat i važan politički aktivist tijekom turbulentog vremena u Čileu.

Ukupno je objavio 19 zbirki poezije, a najpoznatiji je po zbirci pjesama 'Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna' objavljenoj 1924. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost.