nesreća na moru

Drama na brodu u južnom Atlantiku; dva hrvatska pomorca preminula, a još dvojica ozlijeđenih stabilno

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2019 14:53
  • Objavljeno 18.07.2019 u 10:34
Brod Atalantske plovidbe

Brod Atalantske plovidbe

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubasic

Atlantska plovidba u četvrtak je objavila da je u srijedu kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku. U nesretnom slučaju ozlijeđena su četiri pomorca, od kojih su dva Hrvata, unatoč pokušajima reanimacije od strane posade broda, preminula, dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca stabilno

'Jučer, 17. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima tijekom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja', objavila je dubrovačka brodarska tvrtka putem Zagrebačke burze.

Ozlijeđena su četiri pomorca - tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac - te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dvojica ozlijeđenih su stabilno, a dva člana posade ne daju znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika, navode iz Atlantske plovidbe.

RTL-ov portal Vijesti.hr objavio je kako su u međuvremenu dva člana posade koji nisu davali znakove života, a koje je posada pokušavala reanimirati, preminula.

Nesreća na brodu, opisuje se na portalu, dogodila se oko 20 sati, u 3 ujutro su pomorci još bili stabilno, dok je jutros u 8 sati javljena smrt.

Iz Atlantske plovidbe prethodno su izvijestili da zapovjednik, posada broda i kompanija čine sve kako bi čim prije uspjeli iskrcati ozlijeđene članove posade, a napomenuli su kako se očekuje dolazak helikoptera tijekom jutarnjih sati s obzirom da zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od obale i noći helikopter nije bio u mogućnosti odmah poletjeti.

Brod će po iskrcaju ozlijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijaIno putovanje, navodi se u priopćenju.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe, iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

'Podaci koji su objavljeni su vrlo šturi. S obzirom da se ne spominje eksplozija, potencijalni uzrok stradavanja pomoraca može biti ili ulazak u tankove balasta ili u skladište tereta kojeg provoze, ako on razvija plinove', izjavio je za 24 sata Siniša Bacalja, sudski vještak za brodostrojarstvo i brodogradnju i vlasnik poduzeća Maritimus Consultant iz Splita.

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata u povodu nesretnog slučaja na brodu Atlantske plovidbe Dubrava u južnom Atlantiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!