tržište kapitala

Atlantska plovidba dobitnik burzovnog dana, Tehnika gubitnik

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u utorak je obilježila slabija likvidnost nego prethodnih dana te mješovita izvedba glavnih dioničkih indeksa, uz minimalne pomake. Indeks CROBEX je i peti uzastopni dan zaključio u zelenom teritoriju. Ovaj put mu se vrijednost povećala za 0,07 posto na 1.782,77 bodova, što je njegova najviša razina još od početka studenoga prošle godine

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je zaključio s blagim gubitkom od 0,15 posto na 1.037,98 bodova, čime je prekinuo trodnevni pozitivni niz, dok se među sektorskim indeksima posebno istaknuo CROBEXtransport, čija je vrijednost uzletjela više od deset posto.

Ukupni promet dionicama je bio značajno niži nego prethodnog dana te je iznosio oko šest milijuna kuna. U fokusu su bile dionice Hrvatskog Telekoma, koje su sa 3.6 milijuna kuna generirale većinu ukupnog prometa na burzi, pri čemu im je cijena kliznula za 0,31 posto na 160,00 kuna.

Drugo najlikvidnije izdanje su bile dionice Valamar Riviere s prometom od oko 460 tisuća kuna, koje su zaključile s blagim rastom od 0,30 posto 33,80 kuna, nakon što je nadzorni odbor kompanije predložio isplatu dividende od 1,00 kuna po dionici.

Najveći dobitnik među likvidnijim izdanjima su bile dionice Atlantske plovidbe, koje su skočile za više od sedam posto na 340,00 kuna, te tako dosegnule svoju najvišu razinu od 8. siječnja. S druge strane, dionice Tehnike su predvodile gubitnike nakon što im je cijena potonula gotovo 40 posto na 76 kuna po objavi financijskih rezultata za proteklu godinu.

Dobitnik dana: Atlantska plovidba +7,26% 340,00

Gubitnik dana: Tehnika -39,68% 76,00

CROBEX: +0,07% 1.782,77

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!