MAKARSKI GRADONAČELNIK

Ožić Bebek u radno vrijeme privatno ordinira

Bionic
Reading

Premda je uredovno radno vrijeme Grada Makarske, čiji je namještenik i sam gradonačelnik, radnim danom od 7 do 15 sa ti, dr. Marko Ožić Bebek (HDZ) od 13 do 15 sa ti nije u svom uredu već u - liječničkoj ordinaciji u centru za rehabilitaciju Biokovka

Obavijest o njegovom liječničkom angažmanu, spornom zbog činjenice da se odvija u vrijeme kad,sukladno Pravilniku o radu gradske uprave, svi namještenici trebaju biti na poslu, izvješena je na glavnom šalteru za prijem pacijenata u Biokovci, piše Makarska kronika

Iako nam je gradonačelnik dr. Bebek do zaključenja broja ostao ne dostupan, s obzirom da je obavijest istaknuta na javnom mjestu očito je kako prvi čovjek grada svoj angažman u funkciji liječnika, koji obavlja u radno vrijeme gradonačelnika, ne smatra dvojbenim. Ante Roso, v.d. ravnatelja Biokovke rekao je kako dr. Bebek s ustanovom ima ugovor o djelu, koji je sklopljen 1. srpnja ove godine.

- Dr. Bebek s našom ustanovom ima jednogodišnji ugovor o djelu sklopljen 1. srpnja po kojem je dužan 18 sati tjedno odraditi u ambulanti, za što je, kao i drugi liječnici specijalisti,adekvatno plaćen. Termin u kojem će primati pacijente određuje on sam u dogovoru s njima, rekao je Roso.

Potrebu za Bebekovim angažmanom u Biokovci Roso je objasnio pravilima HZZO-a koja propisuju koliko liječnika, fizioterapeuta i sestara ustanova treba imati. Podsjetimo, gradonačelnik je nakon preuzimanja dužnosti u Gradu prestao biti djelatnik Biokovke. No, još uvijek živi u stanu u centru grada koji je od svoje bivše firme do bio na korištenje.

Novinari Kronike nazvali su broj za predbilježbe za pregled u ordinaciji dr. Bebeka. Sestra koja se javila potvrdila je da je doktor-gradonačelnik svaki dan u ordinaciji od 13 sati i da se nije potrebno predbilježiti već je samo dovoljno se javiti na šalter.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi iz 2007. u članku 22. propisu je kako općinski načelnik, gradonačelnik, župan i njihov zamjenik svoje duž nos ti obavljaju profesionalno.

Iako zakon nigdje decidirano ne propisuje radno vrijeme gradonačelnika, s obzirom na status profesionalca i namještenika Grada, te činjenicu da je gradonačelnik lokalni dužnosnik, njegovo radno vrijeme trebalo bi biti is -to kao i drugim namještenicima. A ono je, prema važećem Pravilniku o radu gradske uprave, svakim radnim danom od 7 do 15 sa ti.