VIŠE OD 100.000 POSJETITELJA

'Ovogodišnji Interliber nadmašio je sva očekivanja. Planiramo pokrenuti sličan sajam i u Osijeku'

13.11.2022 u 21:27

Bionic
Reading

Više od 100 tisuća posjetitelja obišlo je ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga Interliber, zatvoren večeras nakon šest dana promocije knjiga, pisaca i čitanja, izvijestio je Zagrebački velesajam, u čijim se paviljonima sajam tradicionalno održao

Ovogodišnji 44. Interliber na 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma predstavio je 296 izlagača iz 15 zemalja. Međunarodni sajam knjige i ove se godine predstavio kao središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanja i znanosti te je okupio najznačajnije nakladnike i knjižare s jasnom misijom - poticanje kulture čitanja.

Uz brojne naslove domaćih i stranih nakladnika, na Interliberu su gostovala i poznata spisateljska imena poput Jamesa Norburyja, engleskog pisca i ilustratora.

Ove godine, uz hrvatske, svojim su se izdanjima i autorima predstavili i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih poseban je program pripremljen za mlade te je, uz promocije knjiga, uključio i radionice grafita, glazbeni program, kvizove te različite edukacije.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program u sklopu kojeg su istaknuli dvije teme - 'Ukrajina u fokusu' i 'Srbija u fokusu', s ciljem upoznavanja autora iz Ukrajine i Srbije.

  • +10
Gužva na međunarodnom sajmu knjiga Interliber Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Posebnu pažnju privukli su gostovanje ukrajinske spisateljice Haske Šijan, predstavljanje novog hrvatsko-ukrajinskog rječnika te tribina pod nazivom 'Seks i Ukrajina' o ulozi žene u ukrajinskom društvu. Osim Ukrajine, u fokusu je ove godine bila i Srbija, s programom promocija djela suvremenih srpskih autora - beletristike, poezije i publicistike.

I ove je godine organiziran Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Odabrana je školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Predsjednik Zajednice Nakladnika Slavko Kozina je najavio održavanje jednog sajma u Osijeku. 'Pokušavamo napraviti sajmove i festivale gdje ih nije bilo. Ove godine ćemo se fokusirati na Osijek', poručio je Kozina.