SLOVENSKI MEDIJI

Ovog tjedna rasplet krize s Hrvatskom?

11.02.2013 u 10:05

Bionic
Reading

Ovoga tjedna moglo bi doći do jasnije situacije oko raspleta slovenske političke krize, ali i odgovora na pitanje kad će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, tvrde u ponedjeljak slovenski mediji.

Nakon što se je iz koalicije premijera Janeza Janše već povukla Građanska lista (GL), a to za kraj mjeseca najavila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koju vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u srijedu će o potezima u tom smjeru odlučivati i Slovenska pučka stranka (SLS). Istodobno, navodi u ponedjeljak Slovenski rado, nastavljaju se pregovori tih triju stranaka kao buduće jezgre u formiranju "projektne vlade" koja bi naslijedila sadašnju Janšinu jer ju postupno napuštaju koalicijske stranke čime gubi potporu u parlamentu.

Temu mogućeg raspleta političke krize u državi neće vjerojatno moći izbjeći niti predsjednik države Borut Pahor koji se krajem tjedna sastaje s prvacima političkih stranaka, navodi Slovenski radio.

Inače glavne službene teme tog već dogovorenog sastanka koji će vjerojatno biti u četvrtak su osiguranje političkog konsenzusa i potrebne parlamentarne većine za zakon o liberalizaciji tržišta rada, ustavne promjene koje bi ograničile mogućnost sazivanja referenduma, te ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Premijer Janez Janša izjavio je krajem prošlog tjedna u Bruxellesu gdje je o pitanju Ljubljanske banke govorio i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem da je koncept rješenja pitanja Ljubljanske banke koji su ponudili stručnjaci dviju vlada i ministri vanjskih poslova obećavajući, ali da je sada u fazi proučavanja, te da će biti potreban "još kakav mjesec" usklađivanja dviju strana.

Bude li se sve odvijalo kako treba, odluka o prijedlogu rješenja mogla bi se donijeti sredinom idućeg mjeseca, a u tom bi slučaju slovenski parlament brzo mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ocijenio je Janša u Bruxellesu potkraj tjedna.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" podsjeća u ponedjeljak da kao jedan od prioriteta za parlament sadašnjeg saziva ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora ističu i stranke koje se zalažu za formiranje "projektne vlade", te traže osobu koji bi se kao alternativni mandatar suprotstavio Janši, o čemu bi zastupnici prema nekim nagađanjima mogli odlučivati za manje od mjesec dana.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec svoju odgodu ostavke na položaj ministra u Janšinoj vladi povezuje upravo s rješenjem pitanja Ljubljanske banke i ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora, navodi "Dnevnik", podsjećajući da je Erjavec najavio da će ostavku dati 23. ovog mjeseca.

Slovenski parlament trebao bi hrvatski pristupni ugovor ratificirati najkasnije u travnju, navodi list, dodajući da je ključni interes malih članica u Europskoj uniji da svojom aktivnošću preuzimaju dio odgovornosti za stabilnost europskog prostora, čime jačaju utjecaj EU-a kao globalnog aktera, ali i svoj vlastiti utjecaj unutar Europske unije.

No, potrebno je priznati da se Slovenija koja je dugo imala posebnu specifičnu težinu u EU-u zbog svog povijesnog poznavanja zapadnog Balkana pomalo gubi tu ulogu, te se bavi u prvom redu Hrvatskom, navodi list.

Pri tome se, navodi "Dnevnik", na toj temui iskazuju i razlike koje postoje unutar slovenske politike, a nedavno su ih potvrdile i polemike što ih je izazvala rasprava u slovenskog parlamentu oko podneska za Arbitražni sud koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom.