U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

Ovog puta na udaru Živog zida našle su se male hidroelektrane

03.03.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida i vijećnici te stranke u Županijskoj skupštini karlovačkoj prozvali su u subotu županijske vlasti zbog toga što iz Prostornog plana, kad su ga mijenjali, nisu uklonili mogućnost izgradnje malih hidroelektrana na Korani, iako su to tražili stanovnici toga područja i vijećnici više stranaka, uključujući vijećnika vladajućeg HDZ-a.

Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić i četvero od sedmero vijećnika te stranke u Skupštini Karlovačke županije na konferenciji za novinare u Karlovcu su ustvrdili da se u Županijskoj skupštini provodi "nasilje nad oporbom", pogotovo oko važnih tema poput gradnji malih hidrocentrala. Radi se mimo zakona i procedura, protiv interesa općina i gradova koji žele razvijati turizam, a po privatnom interesu bogatih pojedinaca, rekao je Sinčić.

Gradnja hidrocentrala pogoršat će demografsku sliku ruralnih krajeva uz Koranu i Mrežnicu, rekao je predsjednik Kluba vijećnika Živog zida Hrvoje Hoffman. Istaknuo je da je Ministarstvo zaštite okoliša svojim rješenjim propisalo da se moraju provesti studije o utjecaju gradnje malih i mini hidrocentrala na okoliš, te da su Grad Slunj i Općina Barilović dali primjedbe na Prostorni plan. Ali vladajući "ne slušaju ono što narod od njih traži", poručio je Hoffman.

Sinčić je rekao da vladajući i u drugim dijelovima Hrvatske nastoje nametnuti "turbo štetne projekte", spomenuvši među ostalima plutajući LNG terminal, a sve da bi, kazao je, "netko mito gurnuo u džep, makar imali i zagađen okoliš i 30 posto skuplji plin nego sada".

 Živi zid uspješno radi na otkrivanju malverzacija i rada mimo procedura, rekao je Sinčić i pozvao građane da se priključe borbi "protiv pojedinaca koji sve nas teroriziraju već dugi niz godina". Rekao je kako se nasilje nad oporbom u Saboru odražava na niže razine, ali da vladajući ni na nacionalnoj, niti regionalnoj ili lokalnoj razini "neće ušutkati oporbu".

  • +8
Živi zid o izgradnji hidroelektrana na rijekama Korani i Mrežnici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prostornim planom Karlovačke županije samo na rijeci Korani predviđena je gradnja 13 malih hidroelektrana, a Ekološko društvo Pan podnijelo je pet tužbi na postojeće projekte zahvata na Korani.

Vijećnici Živog zida napustili su u srijedu sjednicu kada su usvojene izmjena Prostornog plana Karlovačke županije zato što su u Planu i dalje rezervirane površine za gradnju hidrocentrala, serije malih i mini, posebno na rijekama Korani i Mrežnici. Župan Damir Jelić je na toj sjednici zamolio vijećnike da izglasaju predložene izmjene da bi se moglo prići gradnji objekata obrane od poplava, a da im on jamči da će uslijediti i tražene izmjene kojima bi se maknule male i mini hidroelektrane jer da se na tome već radi.

Uz vijećnike Živog zida brisanje mogućnosti izgradnje mini hidroelektrana Puškarići, Primišlje, Barilović i VES Lučica tražili su i drugi, a vijećnik vladajućeg HDZ-a Tomislav Magdić iz Slunja rekao je u jednom trenutku da se on "u Slunj ne vraća ako Plan bude usvojen bez brisanja hidrocentrala, posebno onih u Bariloviću i Lučici", kako zbog ekologije, tako i zbog demografskih problema slunjskog kraja, koji u ljepotama svojih rijeka i razvoju turizma vide spas.