sjednica sabora

SDP-ovac bijesan na Francuze: Nikad im nije dosta, sele proizvodnju u Mađarsku da si kupe još bolje helikoptere

28.02.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Sjednica Sabora započela je, nakon dvanaestodnevne pauze, uobičajenim zahtjevima za stankama. Ivan Vilibor Sinčić i Željko Glasnović stanku su zatražili zbog stanja u Agrokoru, dok je SDSS tražio stanku zbog 'aktualne političke situacije'.

Stanku su još zatražili Miro Bulj i klubovi zastupnika SDP-a, GLAS-a i HSU-a: Bulj zbog nedonošenja zakona o brdsko-planinskim područjima, Anka Mrak Taritaš zbog sigurnosti u prometu, a SDP zbog zatvaranja tvornice kvasca u Savskom Marofu.

'U Savskom Marofu postoji firma sa 140-godišnjom tradicijom proizvodnje kvasca. Sada su vlasnici, Francuzi, odlučili ugasiti proizvodnju svježeg kvasca i otpustiti 68 radnika. Francuzi sele proizvodnju kvasca iz Hrvatske ne zato što proizvodnja kvasca u Savskom Marofu nije profitabilna. Ne, vlasnici sele proizvodnju u Mađarsku kako bi profit bio još veći. Valjda da si kupe bolje helikoptere i avione', rekao je zastupnik SDP-a Alen Prelec.

  • +21
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Dolazak Petruška i Weber u izvanrednu upravu Agrokora znači da će i nakon 'Ramljaka biti Ramljak'. Ostaju glavni savjetnici AlixPartners, ostaje Texo Management...', rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida i pozvao novu izvanrednu upravu posrnulog koncenra na puno veću transparentnost u svom radu.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac stanku je zatražio da upozori kako su neka sela još uvijek 'zakovana ledom'.

'Lijepo je bilo vidjeti premijera u Delnicama, da je vojska prva reagirala u Gorskom kotaru... ali sela oko Graćaca i Donjeg Lapca i dalje su zakovana ledom. Već su danima odsjećena od ostatka zemlje', rekao je Pupovac.

Nakon mini godišnjeg odmora, pauze od dvanaest dana, zastupnici su se danas vratili u saborske klupe.

Prva točka dnevnog reda je rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o strukovnom obrazovanju, a dnevni red nadopunjen je s 14 novih točaka.

Između ostalog, zastupnici će raspravljati i o izmjeni Poslovnika Sabora - po hitnom postupku. Tome su se usprotivili zastupnici Mosta i SDP-a koji su predložili da se o izmjenama Poslovnika raspravlja po redovitoj proceduri, u dva čitanja.

No, zastupnici parlamentarne većine preglasali su SDP i Most.