PRENAMJENA ZEMLJIŠTA

Ovo su trojica Hrvata upetljana u aferu Hypo, tvrde da nema mita

Bionic
Reading

Nakon što smo objavili da se u novim optužnicama u Austriji u aferi Hypo spominju i tri hrvatska političara, koja su navodno dobili po 210 tisuća eura od menadžera Hypo banke Josefa Kirchera svaki za prenamjenu zemljišta na Pagu u građevinsko, obratili smo se kolegama iz austrijskog tjednika Profil za dodatne informacije

Oni su nam otkrili da je riječ o Danijelu Ropušu, Davorinu Mlakaru i Josipu Vresku, uz napomenu kako ih austrijski tužitelji tretiraju kao svjedoke a ne optužene

'Prema saznanjima austrijskog pravosuđa, po 210 tisuća eura 2007. godine od Hypo banke dobili su; Danijel Ropuš, restaurater i poduzetnik s Paga, lokalni političar i član HSS-a, Davorin Mlakar, saborski zastupnik HDZ-a i Josip Vresk, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova i zastupnik HSS-a', stoji u odgovoru kojeg su nam proslijedile austrijske kolege iz Profila. Oni su navodno bili od pomoći Hypo banci kod prenamjene 143 hektara područja Šimuni na otoku Pagu.

Hypo banka je to područje preko svoje tvrtke iz Liechtensteina kupila 2003. godine, za što je Hypo platio tada 37,2 milijuna eura, što austrijski istražitelji procjenjuju pretjeranom cijenom za zemljište na kojem se nije moglo graditi. No, 2007. Godine je više od 60 posto tog zemljišta proglašeno građevinskim.

Ropuš i Vresk su austrijskim istražiteljima navodno u ispitivanju priznali da su savjetovali Hypo banku oko tog zemljišta, te su za to plaćeni po 210 tisuća eura, koje su dobili u tri tranše. Novac su, tvrde iz Profila, dobili preko austrijskog biznismena čije se ime u istrazi vodi kao Alex K., a koji je radio kao posrednik Hypo banke.


Davorin Mlakar je, kažu iz Profila, na policijskom ispitivanju rekao da jest sudjelovao u savjetovanju Hypo banke oko tog zemljišta, ali da za to nije dobio nikakav novac. Slično je Mlakar ponovio i za tportal, kada smo ga pitali koja je njegova uloga u tom poslu.

'Nikad u životu nisam primio nikakvo mito. Imao sam u tom periodu konzultantsku firmu i trebao sam za Hypo odraditi dva projekta. Moja zadaća bila je ispitati jesu li nekretnine koje je Hypo imao perspektivne, odnosno da provjerim hoće li se na njima moći graditi. Ako se dobro sjećam radilo se o 60.000 m2 zemljišta. O nikakvom mitu nema ni govora', kazao nam je Mlakar.

Vresk je u izjavi za HRT potvrdio da je svjedok.

'Mene ne prozivaju, ja sam svjedok. Da ne govorim o imenima i prezimenima da su neki ljudi uzeli novce... Hypo je bio tržište nekretnina, a ne tržište novca. Što se tiče paških rebara, ne znam ni gdje se to nalazi', rekao je Vresk.

Tportal izjavu je tražio i od Danijela Ropuša, no on ništa nije htio komentirati.

Svjedočenja trojice Hrvata stoje u završnom izvještaju austrijskog Ravnateljstva policije od 27. studenog 2014. godine.

Iz njega nije jasno što su točno trojica hrvatskih političara učinili da bi pomogli Hypo banci, te se njih ne klasificira kao optužene nego kao svjedoke u slučaju protiv Josefa Kirchera i ostalih. Austrijance zapravo ne zanimaju Hrvati u ovoj priči, nego Austrijanci i ekipa iz Hypo banke, tako da tamošnje državno odvjetništvo u kontekstu Ropuša, Vreska i Mlakara ne govori o mitu i korupciji, i zato ih se tretira kao svjedoke.