KREĆU ROKOVI

Ovo su službeni rezultati parlamentarnih izbora

26.09.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud odbacio sve žalbe, Državno izborno povjerenstvo objavilo je službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor. Počinje teći dvadesetodnevni rok u kojemu se treba okupiti novi saziv Sabora, dakle - prvo zasjedanje mora se održati do 15. listopada

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je da će rezultate sutra predstaviti predsjednici Republike pa je za pretpostaviti da će ona konzultacije sa strankama početi najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak, prenosi HRT.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je da konzultacije o sastavljanju vlade počinju u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora. Rekla je da će biti neutralna poštujući Ustav i slovo zakona.

Pregovore za sastavljanje vlade vode HDZ i Most i danas se sastaju na trećoj rundi. Jučer je za Dnevnik Nove TVMiroslav Šimić iz Mosta rekao da nije izgledno kako će u utorak sve biti dogovoreno.

'Ja mislim da je teško očekivati da ćemo potpise imati već u utorak. Pa čak mogu reći da su kolege iz HDZ-a sami rekli da s tim ne treba žuriti. Potpise potpore unatoč dobrim pregovorima neće HDZ-u barem za sada dati ni dio predstavnika manjina koji su najavili da su spremni podržati HDZ-ovu vladu', rekao je Miroslav Šimić iz Mosta.

Podsjetimo, na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Na izbore je izašlo 52,6 posto birača, oko deset posto manje nego na izborima u studenom 2015., od 3,76 milijuna birača, glasovalo ih je 1,97 milijuna.