ČIM SE VRATI - KONZULTACIJE

Predsjednica ubrzava stvari oko formiranja vlade

21.09.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sredinom idućeg tjedna planira započeti konzultacije o mandataru za sastavljanje nove hrvatske vlade, potvrđeno je tportalu na Pantovčaku. Prethodno, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin mora predsjednici predati konačne i službene rezultate izbora, koji još nisu proglašeni. Tportal na Ustavnom sudu neslužbeno doznaje da se objava konačnih i službenih rezultata izbora može očekivati u ponedjeljak, jer rokovi u postizbornoj žalbenoj proceduri teku iako ozbiljnijih prigovora na izborni proces nema

Pripreme za konzultacije finalizirat će se odmah po povratku predsjednice iz New Yorka, gdje ona sudjeluje na 71. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U ponedjeljak će Kolinda Grabar Kitarović biti na poslu pa bi već tada mogla primiti Hrvatina, koji joj mora osobno uručiti službene konačne rezultate izbora nakon što Ustavni sud potvrdi da je izborni postupak proveden u skladu s Ustavom i zakonom.

Primopredajom na Pantovčaku završit će posao DIP-a u pogledu parlamentarnih izbora, a ujedno će se ispuniti svi preduvjeti za početak konzultacija s čelnicima stranaka i predstavnicima nacionalnih manjina izabranih u Sabor. Ustavni rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog, 9. saziva Sabora počinje teći danom proglašenja konačnih službenih rezultata izbora, što bi prema ovom scenariju značilo da će sabornici zasjesti u svoje klupe u prvoj polovici listopada

Predsjednica Grabar Kitarović počet će konzultacije što je prije moguće, najvjerojatnije u srijedu. Podsjetimo, dan nakon izbora, čestitajući relativnom pobjedniku Andreju Plenkoviću, odnosno HDZ-u i partnerima, kazala je da Hrvatska nema vremena za nova nadmudrivanja i da neće dopustiti 'odugovlačenja i ultimatume koji iritiraju javnost i nisu put prema izgradnji stabilne vlade'.

Muratti: Neću posustati u potrazi za istinom

Olga Muratti, kandidatkinja Narodne koalicije za X. izbornu jedinicu koja je oštećena za 107 preferencijalnih glasova, potvrdila je za tportal da nije podnijela žalbu Ustavnom sudu nakon što joj je DIP djelomično priznao njezin prigovor na izborni rezultat ostvaren u Dubrovniku. DIP bi, poručila je, trebao službeno pokrenuti postupak pronalaženja počinitelja ovog kaznenog djela, a ako to ne učini DIP, učinit će ona sama.

'Pa ne može to tako. Ne mogu se pomiriti da se to događa u našem društvu. Kakvu poruku šaljemo mladima? I ovako ne izlaze na izbore, zašto bi sada izlazili? Užasno sam ljuta, na stranu što se to dogodilo meni - to se jednostavno ne smije događati', kazala je Muratti za tportal dodajući da neće posustati u potrazi za istinom o tome što se 11. rujna dogodilo na biralištima u Dubrovniku.