ENIGMA EUROPE

Ovo sigurno niste znali o Angeli Merkel

15.09.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Londonski Guardian je objavio članak pod naslovom 'Šest stvari koje niste znali o Angeli Merkel' napominjući kako njemačka kancelarka – koja će nakon pobjede na izborima postati 'najuspješnija europska političarka' - i dalje 'ostaje enigma'

Stefan Kornelius urednik je u redakciji vanjske politike njemačkog ljevičarskog dnevnika Sueddeutsche Zeitung, a ujedno i pisac autorizirane biografije Angele Merkel, političarke koju očekuje uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima 22. rujna. Merkel bi, ako je vjerovati svim anketama, trebala treći put zaredom postati kancelarka, s obzirom na to da njezin CDU osvaja ne manje od 40 posto glasova. Ujedno će ova fizičarka ostati i najmoćnija politička figura Europe, no bez obzira na to što je Merkel javna ličnost već više od dva desetljeća, mnogo toga u vezi nje ostaje misterij, smatra njezin biograf.

Kornelius je za Guardian izdvojio 'šest stvari koje sigurno ne znate o Angeli Merkel', a prva je svakako ta da se aktualna njemačka kancelarka mogla prezivati Kazmierczak. Naime, Merkeličin otac je rođen kao Horst Kazmierczak, ali je svoje prezime poljskih korijena početkom tridesetih godina prošlog stoljeća germanizirao u Kasner. On je i napustio katoličanstvo te s vremenom postao protestantski pastor, a Merkel dugi niz godina nije znala ništa o svojim poljsko-katoličkim korijenima.

Kada je pak riječ o privatnom životu kancelarke, često se piše o tome kako je Merkel odlična kuharica, čiji su specijaliteti juha od krumpira i kolač od šljive. Ove godine Merkel se u jednom predizbornom letku čak i pohvalila da njen suprug – kemičar Joachim Sauer – nikad nema pritužbi na njezino kuhanje.

Merkel se plaši pasa, što je ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknulo da joj pokloni plišanog psa, kao i da na njihovim bilateralnim susretima, poput onoga na obali Crnog mora, pusti u prostoriju svojeg labradora. No ne treba biti zabrinut da takve KGB-ovske taktike imaju utjecaja na Merkel, koja je nedavno odbila sudjelovati u zajedničkom posjetu Ermitažu ako joj se ne bi dozvolilo da javno zatraži povrat njemačke umjetnosti u dmovinu. Putin se isprva tome protivio, ali je na kraju popustio.

Njemačka kancelarka krizu eura shvaća toliko ozbiljno da situaciju zna usporediti s onime što se događalo Inkama u Južnoj Americi. Jednom je tako isprepadala neimenovanog premijera jedne države s juga EU-a upozoravajući ga da se ne igra s propašću (europske) civilizacije. No zato Merkel nema sentimentalnosti prema svojim političkim suparnicima, unutarstranačkim konkurentima i ostalim čelnicima država EU-a pa bi netko trebao upozoriti britanskog premijera Davida Camerona da se ne pouzda previše u kancelarkine simpatije. Iako Merkel cijeni Cameronovu sposobnost debatiranja i dijele nekoliko pozicija u vezi politike Unije, nije ni trepnula kada je Velika Britanija ostala izvan fiskalne unije.

I možda najvažnije od svega, Merkeličina politika u krizi eura obilježena je karakterističnim postupnim pristupom. 'Korak po korak' moto je njemačke kancelarke, koja se kloni izricanja velikih vizija za Europu, a potajno sanja o demontiranju moći Europske komisije i Uniji koja funkcionira po principu dogovora među šefovima vlada. S Angelom Merkel sigurno neće biti Sjedinjenih Europskih Država.