GRABAR KITAROVIĆ

'Ovo nije rebalans, nego debalans proračuna'

14.11.2014 u 16:31

Bionic
Reading

Kandidatkinja HDZ-a za hrvatsku predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu nerealan te 'bacanje prašine u oči ekonomske zbilje'

'Mislim da su planirani rashodi i prihodi nerealni pa time i predviđeni deficit od 12,5 milijarda kuna i da je ovo sve skupa samo bacanje prašine u oči ekonomske zbilje', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u petak u Trogiru, gdje su je novinari pitali da komentira Vladin prijedlog državnog proračuna.

Vlada je u četvrtak Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijarda kuna, pa je planirani deficit državnog proračuna 12,5 milijarda kuna, oko tri milijarde manje nego u ovoj godini.

Po riječima Grabar-Kitarović, mjesec dana prije kraja godine 'oni shvaćaju da neće biti planiranog rasta', nego pad od 0,7 posto BDP-a.

'Vlada definitivno pokazuje kontinuitet da iz godine u godinu donosi sve gori i gori proračun. Ja bih rekla da ovo nije rebalans, nego debalans proračuna', ocijenila je.

Na novinarsko pitanje kako bi ona rasporedila proračun i kome bi uzela a kome dala, Grabar-Kitarović je odgovorila da će svoje konačno mišljenje o proračunu izreći kad ga detaljnije prouči.

Na pitanje kako komentira reakcije stručnjaka na njezin izborni program, koji je nedavno predstavila u Zagrebu, odgovorila je kako su reakcije bile jako dobre.

'Bila sam u Opatiji na ekonomskom savjetovanju. Malo smo naglasak ovog tjedna stavili na gospodarski rast i zaista sam počašćena time da ekonomski stručnjaci vrlo pozitivno reagiraju na moja razmišljanja i na sve ono što sam rekla ne samo pri predstavljanju programa, nego i u Opatiji', dodala je Grabar-Kitarović.

Na novinarsko pitanje koliki su troškovi njezina putovanja budući da predizborna utrka za predsjednika još nije počela, odgovorila je kako je riječ o vrlo malim troškovima.

'Putujemo okolo kombijem, dakle - ne mogu vam reći točno koliko, ali vrlo su mali troškovi i sve ćemo mi to prikazati što bude trebalo sukladno zakonu', istaknula je Grabar-Kitarović.

Potvrdila je da će u utorak, 18. studenoga, u Vukovaru biti na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve toga grada. Na pitanje misli li da bi političari u Vukovaru trebali biti na čelu ili začelju povorke, odgovorila je da kolonu trebaju voditi Vukovarci.

'Već sam rekla više puta - osobno ću biti među ljudima i mislim da kolonu trebaju predvoditi Vukovarci, ljudi koji su branili grad i svoje obitelji, a ja sam samo tamo da se poklonim njihovoj žrtvi i da im pokažem poštovanje', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u petak bila u Trogiru u povodu Dana grada.

Na glavnom trgu sudjelovala je u podijeli objeda pripremljenog za građane za tu prigodu - rižota, a pridružila joj se i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić.