BEZ RECEPTA U RH

Ovo morate znati o tableti za 'dan poslije'

29.04.2015 u 09:04

Bionic
Reading

Hitna kontracepcijska tableta ellaOne, u svijetu poznata kao 'morning after pill', a kod nas kao 'tableta za dan poslije', od srijede se i u hrvatskim ljekarnama može kupiti bez recepta

Po cijeni od 196 kuna po pakovanju u kojem je samo jedna tableta od 30 mg mogu je nabaviti sve žene, bez obzira na dob jer za kupnju lijekova kod nas ne postoji dobna granica. Koristi se u slučaju nezaštićenog seksa, primjerice kada je žena propustila popiti redovnu kontracepciju, kada je kondom pukao i sl.

Uredba koja određuje da hitna kontracepcija u ljekarnama mora biti dostupna bez recepta na snazi je u svim zemljama EU-a, a Hrvatska je do jučer uz Italiju, Poljsku, Njemačku i Mađarsku bila jedna od pet posljednjih zemalja u kojima ona nije provedena.

Navedena odluka EK-a o bezreceptnom načinu izdavanja lijeka ellaOne pravno je obvezujuća za članice EU-a, osim za one koje u nacionalnom zakonodavstvu imaju drugačiju odredbu. Hrvatska je nema, a Mađarska ima, pa je stoga susjedna zemlja od jučer ostala jedina članica EU-a u kojoj se odredba ne primjenjuje.

Hrvatska je već ranije trebala primijeniti navedenu odluku, međutim za to je trebalo prevesti, urediti i otisnuti odgovarajuće upute na pakovanjima. Naša agencija za lijekove HALMED ističe da će se preostala pakiranja lijeka koja su bila namijenjena izdavanju uz liječnički recept, a koja se još uvijek nalaze u pojedinim ljekarnama u Hrvatskoj, do isteka zaliha nastaviti izdavati isključivo uz liječnički recept. Drugim riječima ne treba se čuditi ako će neke ljekarne još neko vrijeme davati ellaOne samo uz predočenje recepta.

Tablete za dan poslije nisu abortus!

Suprotno uvriježenom mišljenju tablete za hitnu kontracepciju ne uzrokuju pobačaj oplođene jajne stanice, već samo odgađaju ovulaciju. Tako primjerice tableta ellaOne sadrži ulipristal acetat, koji nije hormon, a koji odgađa ili sprječava ispuštanje jajašca iz jajnika do pet dana. No mada su ispitivanja potvrdila učinkovitost od oko 120 sati, ipak se preporučuje da se upotrijebi što prije nakon seksa.

Poznato je da spermiji u tijelu žene mogu preživjeti do pet dana. Budući da ellaOne upravo toliko može odgoditi ovulaciju, ako ona već nije nastupila, spermiji vjerojatno neće dobiti priliku da oplode jajnu stanicu. Ako je ovulacija već nastupila i spermij oplodio jajnu stanicu, tableta neće uzrokovati pobačaj oplođene jajne stanice.

Ginekolog dr. sc. Dubravko Lepušić kaže da dezinformacije o tabletama za dan poslije kao o pobačaju šire uvijek isti krugovi.

'O abortivnosti ovih tableta uopće nema smisla razgovarati. One su kontracepcija. Njih kao abortus doživljavaju one strukture koje na sličan način doživljavaju svako sprečavanje začeća i prezervative i spirale i obične kontracepcijske pilule i sve ostalo', rekao je Lepušić.

Koliko su učinkovite tablete i koje su moguće nuspojave?

Važno je znati da hitna kontracepcija nije potpuno sigurna zaštita od začeća. Djelotvornost raznih tableta u istraživanjima je procijenjena na 45 do 75 posto. Što to znači? Stručnjaci ističu da se taj statistički podatak ne može prevesti u zaključak da će oko 25 posto žena koje su upotrijebile tabletu na koncu zatrudnjeti. Pravilno tumačenje je sljedeće: ako 1.000 žena ima nezaštićeni seks u srednja dva tjedna u menstrualnom ciklusu, u prosjeku će ih oko 80 zatrudnjeti. Hitna kontracepcija ovu će brojku smanjiti za 75 posto na 20 ili za 45 posto na 36.

Također treba znati da ellaOne može utjecati na djelotvornost kontracepcijskih pilula. Stoga stručnjaci preporučuju da se nakon konzumacije ellaOne korištenje redovne kontracepcije nastavi uobičajeno, ali da se uz nju koristi dodatna zaštita kao što su kondomi ili da se seks potpuno izbjegava 15-ak dana.

ellaOne je vrlo djelotvorna no ipak ne pruža jednako dobru zaštitu kao uobičajena kontracepcija, a ne bi se trebala koristiti više od jednom u menstrualnom ciklusu. Ako je osoba imala više nezaštićenih spolnih odnosa, ellaOne se ne preporučuje jer njezino djelovanje u slučaju rane trudnoće nije poznato.

Nuspojave konzumacije ellaOne nisu česte no neke žene mogu osjetiti glavobolje, neregularno menstrualno krvarenje i mučninu koja može poticati na povraćanje. Na našem tržištu postoji još i lijek koji se zove Escapele koji ima istu indikaciju kao i ellaOne.

Neki ginekolozi za, neki protiv

Brojni ginekolozi pozdravili su provođenje europske odluke jer su do sada morali ispisivati recepte za tabletu, a nerijetko im se događalo da im zainteresirane mlade žene dolaze na hitni prijem vikendima i navečer kada su slučajevi nezaštićenog seksa učestaliji.

No ima ih i koji su izrazili određene rezerve i to s uvjerljivim razlozima. Među njima je i Lepušić koji je inače poznat kao borac za pravo žena na kontracepciju pa i abortus.

'Ja sam svakako za kontracepciju, a načelno nemam niti ništa protiv tableta za drugi dan, međutim problem je u tome što su naši mladi užasno neinformirani', rekao je za tportal dr. Lepušić koji se već niz godina bavi spolnom edukacijom mladih.

'O tome zorno govori podatak da je razina konzumacije kontracepcijskih pilula među adolescentima u zapadnoj Europi negdje između 35 i 40 posto. Kod nas je ona jedva 12 posto. To pokazuje da je razina znanja kod nas vrlo niska. Što se onda u novonastaloj situaciji može događati? Neka djevojka koja je dosta spolno aktivna može u tijeku tjedna ili čak u jednom danu imati više spolnih odnosa. Budući da nije koristila kontracepcijske pilule, može joj pasti na pamet da popije više ellaOne što je kontraindicirano jer utječe na razine hormona', rekao je Lepušić.

Naš ugledni ginekolog ističe da je nesporno da kontracepcija treba biti dostupna mladima, no smatra da bi prije puštanja bezreceptnih tableta u slobodnu prodaju mlade prvo trebalo educirati.

'Dostupnost kontracepcije mladima uopće se ne bi smjela dovoditi u pitanje. No za to bi prvo trebalo imati kvalitetnu edukaciju. Primjerice u Finskoj već četiri desetljeća postoji zdravstveni odgoj. Njihove adolescentice najranije u Europi stupaju u spolne odnose, u prosjeku s 15 godina, međutim oni imaju najmanje problema s adolescentskim trudnoćama jer su najbolje educirani o tome kako se zaštititi. Kod nas zdravstveni odgoj u školama postoji jedva godinu dana, uz silne kontroverze i porođajne muke. Naš zdravstveni odgoj u školama, uza svu halabuku, zapravo postoji samo u tragovima - provodi se samo četiri sata godišnje. Očekivati da će mladi nešto naučiti iz toga je glupo. Istina je da mladi nešto nauče i neformalno, među sobom i preko interneta, međutim tako ne dobivaju nužno stručne, pouzdane informacije', upozorio je Lepušić.

Koliko je zanimanje za pilule kod nas?

Naš ginekolog kaže da su u Vinogradskoj bolnici do sada tijekom tjedna u prosjeku imali četiri do pet zahtjeva za izdavanjem recepta za hitne kontracepcijske tablete.

'Obično to biva preko vikenda kada se mladi malo opuste i postanu aktivniji. No tom prilikom liječnik ima vremena i mogućnosti mladim ženama dati detaljnije upute i savjete kako pravilno koristiti tablete. Sada bi se moglo dogoditi da ih neke počnu gutati kao bombone, odnosno kao zamjenu za pravu kontracepciju', upozorio je ginekolog Lepušić.

Mada to ne umanjuje probleme na koje je upozorio naš stručnjak, nije vjerojatno očekivati da će tableta od 196 kuna u našoj zemlji postati lizalica ili bombon, barem ne kod većine mladih.