na obalama crnog mora

Ovo je Soči - grad prepun legendi, u kojem će Modrić i društvo pokušati ući u legendu

07.07.2018 u 09:39

Bionic
Reading

Oči Hrvatske u subotu će biti uprte u Soči, olimpijski grad na obalama Crnog mora, u kojem će hrvatska nogometna reprezentacija pokušati izboriti polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva. Mogući povijesni uspjeh naših nogometaša na tribinama stadiona Fišt popratit će tisuće sretnika koji su uspjeli nabaviti ulaznice za taj spektakl u gradu koji se po mnogo čemu smatra jednim od najraznovrsnijih mjesta u Rusiji. Tportal donosi portret grada u kojem će Subašić, Modrić, Rakitić i ostali pokušati izboriti polufinale

Soči, grad u ruskoj regiji Krasnodar, proteže se na 147 kilometara obale Crnog mora. Njegovih 400 tisuća stanovnika pripadnici su više od 100 etničkih skupina, zbog čega je Soči grad s najraznovrsnijom kulturom u Rusiji.

Njegova povijest seže u doba Bizantskog Carstva, kada su se stanovnici obale Crnog mora nazivali Sočima. Grad kakav danas poznajemo utemeljen je 1838. godine te se u samom začetku nazivao Aleksandrija, da bi kroz povijest učestalo mijenjao ime pa se tako još nazivao Navangiskoje te Dahovskij.

Povijest Sočija seže u 6. stoljeće, kada je pripadao kraljevini Abhaziji. Kasnije je područje oko grada zauzeo Bizant, a potom i Turci, da bi nakon sedam rusko-turskih ratova to područje 1829. godine ugovorno prešlo pod rusku vlast.

Naselje koje su do kraja 19. stoljeća uglavnom činili vojnici i njihove obitelji dobiva status grada 1896., a te godine dobiva i današnje ime. Tijekom Sovjetskog Saveza razvijao se kao turističko mjesto, osobito nakon što je Josif Visarionovič Staljin u njemu sebi podigao daču.

>>> Put do Sočija dug je 2700 km i prava je avantura. Kako stići na utakmicu s Rusijom?

Klima u Sočiju je, naime, zbog blagih zima i dugih ljeta izvanredna dok se u njegovoj blizini nalaze izvori ljekovite vode, stoga ne čudi to kako taj grad koji se smatra lječilišnom prijestolnicom Rusije Godišnje ga posjeti čak četiri milijuna turista, većinom Rusa.

Posebnost Sočija je i njegov položaj. Nalazi se u blizini snijegom pokrivenih vrhova Kavkaza, koji se vide s plaža, a u samom gradu je primjetna suptropska vegetacija, osobito palme, koje se, tvrde stanovnici, jedino ondje mogu pronaći u čitavoj Rusiji. Kombinacija obližnjih vrhunaca s vječitim snijegom i suptropska vegetacija čine ga podjednako pogodnim za ljetni i zimski turizam.

  • +22
Razglednica Sočija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Soči je bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, za što su Rusi uložili vrtoglavu 51 milijardu dolara, pet puta više od planiranog, a sve kako bi pomalo sanjiv i mističan grad pretvorili u moderna sportska borilišta, ali i izgradili svu prateću infrastrukture. Usporedbe radi, Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine stajale su 45 milijardi, a u Londonu oko 30 milijardi dolara.

U gradu koji broji 400.000 stanovnika živi čak 100 nacionalnosti, a ta šarolikost daje mu poseban kozmopolitski duh i specifičan identitet.

>>> Soči, grad od 370 tisuća ljudi, čuva njih 70 tisuća

Novi simbol grada je stadion Fišt, arhitektonsko čudo u obliku Fabergeova jaja, koji može primiti 48.000 posjetitelja. Vanjska opna stadiona je prozirna te se tijekom dana stapa s okolinom, a simbolizira dvojaku prirodu Sočija – morsku obalu i planinsko zaleđe.

  • +7
Stadioni Svjetskog prvenstva u Rusiji Izvor: Pixsell / Autor: Wu Zhuang/XinHua/PIXSELL

Grad se ponosi svojim parkovima i ledenom dvoranom Boljšoj, a posebice autodromom, na kojem se od 2014. godine održava Velika nagrada Rusije u Formuli 1.

Iskusni turistički vodiči tvrde kako je povijest Sočija prepuna legendi, a mi se nadamo kako će i nastup naših nogometnih majstora u subotu u tom gradu ući u legendu.