TJEDAN DANA DO ZOI-ja

Soči, grad od 370 tisuća ljudi, čuva njih 70 tisuća

01.02.2014 u 17:45

Bionic
Reading

Ne četrdeset, kako se dosad pisalo, nego preko sedamdeset tisuća policajaca, obavještajaca, vojnika i specijalaca čuva Soči, ruski grad-domaćin Zimskih olimpijskih igarakoje počinju idućeg tjedna

Od 7. siječnja ove godine u Sočiju i okolici vlada izvanredno stanje. Ako se uzme da cijeli Soči ima oko 370.000 stanovnika, ispada da je u gradu koji čeka sportaše, turiste i druge goste, svaki deveti čovjek na ulicama dužnosnik sigurnosnog aparata. U zonama oko samog grada postavljene su vojne formacije, a sveukupna brojnost snaga obrane tako je velika prvenstveno zbog islamističkih terorista sa Sjevernog Kavkaza koji prijete napadom.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je ovih dana da vjeruje kako je Soči sigurno mjesto te da bi svojim prijateljima savjetovao da putuju na Olimpijske igre u Rusiju (7 - 23. veljače), iako je dodao da na takvim događajima uvijek postoji opasnost od terorističkog udara.

U planinsko zaleđe Sočija postavljene su četiri brigade 49. armije, od kojih su dvije planinske. U gradu Novorosijsku, zapadno od Sočija, nalazi se 7. zračno-desantna divizija. Sveukupno je u zoni smješteno preko 30 tisuća vojnika.

Pored golemog ljudstva, najjužniji zimski olimpijski grad u povijesti bit će čuvan i najsuvremenijim dostignućima vojno-nadzorne tehnologije koja je toliko moćna da se strahuje kako bi u bližoj budućnosti (ne samo u Rusiji) mogla biti korištena za totalitarnu kontrolu građana.

Pored ratnih brodova Crnomorske flote, oklopnih vozila, borbenih aviona i raketnih sistema, tu su i sredstva za telekomunikacijsku borbu koja uključujuju SORM, 'orvelovski' sistem za nadzor telefonskih i internetskih razgovora.

Izvanredno stanje u Sočiju potrajat će do konca ožujka, kada će završiti Paraolimpijske igre.