željeznica split- aerodrom

Ovo je novo rješenje za spornu dalmatinsku prugu: Kroz Kaštela nadzemno, uz brzu cestu!

07.10.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Strateški projekt željezničkog povezivanja splitske trajektne i zračne luke, neslužbeno procijenjen na ukupno 150 milijuna eura, prošlog tjedna dobio je novi zaplet. Kako je tportalu potvrđeno iz više izvora, nakon neslaganja oko trase kojom bi buduća pruga trebala prolaziti kroz Kaštela, došlo je do novog obrata i potpuno nove trase. Vlakovi bi, po prijedlogu koji je tvrtka HŽ Infrastruktura uputila Ministarstvu prometa, trebali voziti po nadzemnoj pruzi koja bi prolazila paralelno s brzom cestom Split-Trogir, najvećim dijelom na stupovima koji bi se nalazili između njena dva prometna traka

'Ovo rješenje tek je neznatno skuplje od trase koju je predložio Grad Kaštela, a koja se na jednom dijelu 'diže' na relativno veliku nadmorsku visinu i gotovo potpuno zaobilazi naseljena područja. S druge strane, znatno je jeftinije od postavljanja pruge u tunel ili ukopanu cijev u donjem dijelu Kaštela, na čemu su inzistirale lokalne vlasti, a time je moguće i da bude financirano iz europskih fondova. Treće, na ovoj trasi ne postoje imovinsko-pravni problemi, dok bi sama izvedba bila relativno jednostavna. Čak ne bi bilo potrebno zatvarati za promet cijelu brzu cestu, nego tek eventualno po jedan njen prometni trak', kazao je sugovornik tportala.

Prijedlog nove, četvrte trase pruge kroz Kaštela, osim Ministarstvu prometa upućen je i konzultantima iz tvrtke 'Ernst & Young', koji će u idućih mjesec dana izraditi procjenu njene isplativosti i uvrstiti je u već dovršenu studiju, a potom slijedi izmjena prostornih planova.

Na sjednici Vlade u Splitu u svibnju prošle godine povezivanje splitske trajektne i zračne luke proglašeno je projektom od strateškog državnog značaja, što između ostalog podrazumijeva moguće financiranje iz europskih fondova u razdoblju od 2020. do 2027. godine. Pretpostavlja se da će se pokazati pogodnim za to jer splitskim aerodromom godišnje prolazi čak 3,3 milijuna putnika, a trajektnom lukom preko 5,5 milijuna, dok tomu treba pridodati i sve veće dnevne migracije stanovnika Splita i Kaštela.

Između dvije krajnje točke zapravo već postoji 18 kilometara željezničke pruge koju treba temeljito rekonstruirati, a dograđeni dio - ovisno o tomu hoće li se 'odvajati' u Kaštel Kambelovcu ili Kaštel Starome - bio bi dug između osam i deset kilometara. Završna željeznička stanica nalazila bi se južno od novoizgrađenog terminala Zračne luke Split, makar postoje ideje da se ona premjesti i do obližnjeg Trogira.

  • +21
Splitski mini metro Izvor: Pixsell / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Između jednog dijela Kaštela i Splita još odavno prometuju mali prigradski vlakovi, a od ovog ljeta u funkciji je i famozni splitski 'mini-metro' između predgrađa Kopilica i središta grada. On se nije proslavio brojem putnika - navodno ih je u prosjeku bilo tek jedan po vožnji - no gradske vlasti i dalje tvrde da se 'građani trebaju navikavati na ovu opciju' i da će sve dobiti puni smisao kada se povežu zračna i trajektna luka jednim logičnim i cjelovitim projektom.

Najavljeno je da će do idućeg ljeta biti rekonstruirano nekoliko postojećih željezničkih postaja u Splitu, Solinu i Kaštelima, a HŽ Infrastruktura prošlog tjedna potpisala je i 2,7 milijuna kuna vrijedan ugovor o izradi tehničke dokumentacija podzemnog stajališta na Trgu Hrvatske bratske zajednice, točno na pola puta između Kopilice i luke, u administrativnom dijelu grada i u blizini suda i policije. Ondje je još prije četrdeset godina natkrivanjem pruge ostavljeno manje proširenje tunela i predviđena podzemna postaja, no nikada nije stavljena u funkciju. Sada bi se postaja trebala prilagoditi novim sigurnosnim uvjetima i biti duga stotinjak metara, uz perone i izlaze na Trg HBZ-a. Istim projektom predviđena je ugradnja ventilacijskog i protupožarnog sustava te ostale opreme u tunel splitskog 'metroa'.

  • +8
Split: Vikend gužve u trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL