ZLOČINI IZ PRETVORBE

Ovo je lista propalih zadarski tvrtki! Tužitelji, što se čeka?

09.07.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Na prosvjedu ispred zgrade Županijskog suda u Zadru pod nazivom ‘Što se čeka?’ radnici propalih tvrtki u pretvorbi i privatizaciji pozvali su državno odvjetništvo da konačno započnu progon sudionika privatizacije i pretvorbe propalih zadarskih poduzeća.

Podsjetili su da je na zadarskom području u pretvorbi propalo 50-ak tvrtki koje su zapošljavale 20-ak tisuća radnika, a nitko od odgovornih nije osuđen za pretvorbeni kriminal. Skup je organizirala udruga ‘Solidarnost’, a iako je na današnjem prosvjedu bilo najavljeno nekoliko stotina radnika uništenih zadarskih poduzeća, okupilo ih se tek njih desetak.

Predsjednik udruge ‘Solidarnost’ Petar Smokrović rekao je kako činjenice govore da u gradu Zadru i Zadarskoj županije ne postoji niti jedna presuda za pretvorbeni i privatizacijski kriminal.

‘Ako Županijsko državno odvjetništvo na čelu s gospodinom Galovićem ne započne progon sudionika privatizacije obratit ćemo se nadležnim europskim institucijama’ rekao je Smokrović. Dodao je da od propasti svojih tvrtki osjećaju ‘kao prosjaci koji lutaju ulicom i traže koricu kruha’.

‘Ja sam radio u Zadranci 22 godine otišao sam u rat 1991. a 1993. je firma već krahirala, zahvaljujući direktorima. Dok smo mi ratovali, oni su nas potkradali’, rekao je jedan od prosvjednika. ‘Ja sam isto ostao bez posla, ali 2002. Radio sam u Auto-Hrvatskoj. Možete zamisliti kada vam kažu, žena ti ne radi, a i ja ti dajem otkaz. Od čega ćeš živjeti!? Eto, oni su tako postupali s nama!’, nadovezao se drugi.

Udruga je na popis uništenih tvrtki u pretvorbi i privatizaciji na zadarskom području svrstala 50-ak poduzeća koje su zapošljavale 20-ak tisuća djelatnika, kao što su: Vlado Bagat, Vinil-plastika, mljekara, Boris Kidrič, Plodine, Tvornica duhana, Poljoprivredno dobro Bokanjac, Croatia Zadar Line, Kožara s mokrim pogonom u Gračacu, Elektronika, GP Zadar, GP Jadran, Trio Obrovac, Jugoplastika pogon Benkovac, PZ Vukšić, Transport Zadar, Otočanka, GP Radnik Benkovac, Dalma i dr.

Procjenjuje se da je od 1993. na zadarskom području izgubljeno 20-ak tisuća radnih mjesta.