KEKIN PROTIV NA REFERENDUMU

'Ovo je drugi put da se sramim svoje domovine'

20.11.2013 u 15:17

Bionic
Reading

'Zaista sam se zastidio svoje domovine, i to već drugi put u vrlo kratkom vremenu', izjavio je frontmen Hladnog Piva Mile Kekin na javnom predstavljanju kampanje 'Građani glasaju protiv!' (na bračnom referendumu)

'Prvi puta, zbog Sanaderova kukavičkog bijega i sada, evo, drugi put. Ne vidim smisla da se toliki novac potroši na dokidanje prava 'drukčijima' od mene koji ni sada, zakonski, nemaju ista prava. Svim svojim heteroseksualnim bićem bio sam protiv ovog referenduma uopće, ali što je tu je, i apeliram na sve građane zdravog razuma da izađu na referendum i glasaju protiv!' zaključio je Kekin.

Uz Kekina i mnoge druge osobe iz javnog života koje su stale pred kamere, spomenutu inicijativu podržava i preko 40 građanskih udruga.

'Broj onih koji su stali uz nas raste iz dana u dan, a pogotovo od odluke Ustavnog suda u kojoj je određen datum referenduma', rekao je Duje Prkut, jedan od aktivista inicijative 'Građani glasaju PROTIV'. 'Ovaj referendum opasan je politički program Crkve, koja je s tog mjesta očito otpisala svoje dugogodišnje partnere, HDZ, pronašavši nove sponzore u udrugama Grozd i U ime obitelji.

Referendum, 1. 12., prvi je korak u ispunjenju tog programa. Pripremaju se zakoni koji će pojedincu oduzeti vlasništvo nad vlastitim tijelom i vlastitim životom, a to nije ništa manje nego otvoreni put u totalitarizam. Ako ovako olako shvatimo temeljni pravni akt države, Ustav, sutra se na udaru mogu naći prava bilo kog od nas. Zato je izuzetno važno izaći na birališta, zaštiti Ustav zaokruživanjem 'PROTIV', što je ujedno i glas protiv totalitarizma', upozorio je Duje Prkut.

'Sve su obitelji jednako važne i zaslužuju jednaku zaštitu bez obzira na sve moguće oblike u kojima dolaze. Ne pristajmo da netko umjesto nas o tom donosi odluke ili zabrane. Ovakvom manipulacijom referendumom kao osnovnim demokratskim alatom otvara se veliki prostor da se nakon 1. 12. odlučuje i o mnogim drugim stvarima koje se tiču privatne sfere naših života, poput umjetne oplodnje ili pobačaja', rekla je mlada sociologinja Korana Radman.

Poznati redatelj Vinko Brešan vrlo se slikovito izrazio: 'Ako oni pobijede, ugurat će nas u grob iz kojeg se nećemo dugo, dugo iščupati. Griješe svi koji misle da ovaj politički igrokaz ima ikakve veze sa zaštitom obitelji.'


TV voditeljica Danijela Trbović upitala se hoće li poslije ovog referenduma možda doći neki novi koji će i njoj, kao samohranoj majci, možda osporiti pravo na obitelj.

'Definitivno ću glasati protiv, jer je obitelj nešto puno više od stereotipa bilo koje vrste. Pogotovo one – mama, tata, pas i kravata. Glasat ću protiv i zato da sačuvam budućnost svog djeteta, jer krenemo li ovim putem, tko može sa sigurnošću reći koja će se prava sutra pokušati dokinuti?'

Podršku inicijativi dali su još i Ankica Lepej Barbara Nola, kao i mlada znanstvenica iz Centra za mirovne studije Sara Lalić.

'Pozivam sve građane koji se inače drže podalje od glasanja, jer jednostavno nemaju vjere u političare, ili što je ovaj put još opasnije - imaju dojam da je već dovoljno njihovih istomišljenika koji će izaći i glasati protiv da ovaj put dobro promisle. Taj dojam koji se možda stekao u medijima, ovaj nas put može vrlo skupo stajati. Možda se ovaj put samo pitanje i ne tiče vaših prava, ali ako se ovakvim potezom uspije izmijeniti Ustav na štetu prava 'manjine', sutra se vrlo lako može dogoditi da se raspiše novi koji će udariti baš na ona prava i slobode koja sada smatrate zajamčenima. Zato, ne budite lijeni, iziđite na referendum, glasajte protiv ovog napada na osnovna ljudska prava i unaprijed svojim glasom osigurajte da se to neće dogoditi', rekla je Sara Lalić.