ABRAMOVIĆ I SELANEC

Ovi suci htjeli su javnu raspravu o ustavnosti Stožera: Lijepo je vrijeme, mogli smo održati sjednicu i vani

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 14:26
  • Objavljeno 14.09.2020 u 14:04
Goran Selanec / Andrej Abramović

Goran Selanec / Andrej Abramović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic / Sanjin Strukic

Dvojica od troje sudaca Ustavnog suda koji su tražili da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera budu prisutni predstavnici medija izjavili su novinarima da su tu temu koja je zanimljiva javnosti htjeli javno raspraviti zato jer određena pitanja očigledno rade procjep u društvu.

Sudac Andrej Abramović rekao je novinarima da je prisutnost medija na sjednicama suda pripisana zakonom te da je riječ o temi interesantnoj javnosti pa su pokušali da se sjednica otvori što je neko vrijeme bilo zanemareno, ali su preglasani pri čemu je troje sudaca bilo za, a desetoro protiv.

>>> Ustavni sud: Zabranjeno prisustvo novinara na sjednici, odbačen i prijedlog o javnoj raspravi s predstavnicima Vlade i Stožera

Razlog isključivanja javnosti sa sjednice je sumnja oko pogodnosti dvorane zbog trenutne zdravstvene situacije, rekao je Abramović, napomenuvši da ta dvorana nije jedina u Zagrebu u kojem, prema zakonu, Ustavni sud zasjeda te da su je s obzirom na lijepo vrijeme mogli održati i vani.

Ustavni sudac Goran Selanec kazao je kako je donesen zaključak da javna rasprava nije potrebna, a oni kao suci Ustavnog suda taj zaključak moraju poštovati jer je propisano da sud odlučuje o potrebi javne rasprave. Rečeno im je, dodao je, da bi sjednica sad bila prekasna i da nije potrebna.

Preglasani trojac je po njegovim riječima smatrao da određena pitanja očigledno rade procjep u društvu pa i unutar institucija, ne samo zakonodavne i izvršne nego i unutar izvršne vlasti.

Andrej Abramović i Goran Selanec pred Ustavnim sudom

Andrej Abramović i Goran Selanec pred Ustavnim sudom

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

S obzirom na to da Ustavni sud ima glavnu funkciju stabilizirati ustavni poredak smatrali su da je bi sve to bilo potrebno raspraviti s uglednim stručnjacima i samim strankama i da bi mi od toga svi skupa imali koristi.

Ustavni sud

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

"To je bio naš glavni razlog i smatrali smo da kroz javnu raspravu javnost ima poseban uvid u sve argumente koji bi se iznijeli", rekao je Selanec.

Objasnio je da na javnoj raspravu suci ne bi iznosili svoja stajališta, ali bi se kroz pitanja mogli vidjeti problemi koji kod njih bude sumnju ili ih guraju u određenom smjeru.

"Potom bi nakon javne rasprave uslijedila sjednica suda na kojoj bi vrijedio članak 47, stavak 3 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji, eto danas smo vidjeli, Ustavni sud može isključiti glasujući o tome da li su mediji, odnosno zainteresirana javnost potrebni ili da li ima uvjeta sudjelovati na raspravi", rekao je Selanec.

  • +4
  • +1

Teodor Antić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud u ponedjeljak odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Uz Abramovića i Selanca javnu raspravu o zahtjevima zaprimljenima na Ustavnom sudu tražila je i sutkinja Lovorka Kušan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!