ozbiljno upozorenje

Ove karte pokazuju što bi pobjeda Rusa značila za SAD i NATO: Kratko rečeno, katastrofa!

15.12.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Pobjeda Rusije imala bi katastrofalne posljedice ne samo za Ukrajinu,već i za SAD i NATO, upozorava Institut za proučavanje rata (ISW)

U svom najnovijem osvrtu na ruskoj invaziji na Ukrajinu, think tank sa sjedištem u Washingtonu upozorio je SAD da ne prekida vojnu i gospodarsku potporu Kijevu. Oko tog pitanja došlo je do velike podjele unutar Kongresa.

Početkom prosinca, Republikanci su blokirali su račun za hitnu potrošnju od 111 milijardi dolara koji je uključivao sredstva za potporu Ukrajincima, u ukupnom iznosu od 50 milijardi dolara, prenosi Newsweek.

ISW upozorava da 'rusko osvajanje cijele Ukrajine nikako nije nemoguće ako Sjedinjene Države prekinu svu vojnu pomoć, a Europa slijedi njihov primjer.'

Think tank je objavio niz karata koje pokazuju kako bi Europa izgledala ako Rusija dobije rat u Ukrajini. Ako Moskva ostvari punu pobjedu u ruske jedinice pojavljuju se na granici s Litvom, Poljskom, Moldavijom, Slovačkom i Rumunjskom.

ISW pretpostavlja da bi Rusi premjestili na granice NATO-a tri armije 'od kojih je jedna već određena da bude stacionirana na Krimu, a druge dvije koje su raspoređene na istočne granice Ukrajine i Bjelorusije i čije bi stacioniranje na tim mjestima izgubilo svoju stratešku svrhu nakon potpune ruske pobjede u Ukrajini."

Druga karta prikazuje potencijalne ruske protuzračne obrane ako Moskva dobije rat u Ukrajini. Prema tome scenariju ruska protuzračna obrana doseže do Mađarske i skandinavskih zemalja.

Ono što je ključno, ISW je napisao da se NATO 'ne bi mogao obraniti od takvog napada sa snagama koje su trenutno u Europi'. To bi iznudilo snažnu intervenciju SAD-a, koja bi morala angažirati velik broj američkih vojnika i velik dio svoje flote.

'Cijena ovih obrambenih mjera bila bi astronomska i vjerojatno bi bila popraćena razdobljem vrlo visokog rizika kada američke snage nisu bile adekvatno pripremljene ili postavljene da se nose s Rusijom ili Kinom, a kamoli s oboje zajedno,' napisao je ISW.

Ukrajinska pobjeda, koja bi uključivala ponovnu uspostavu kontrole nad Krimom, s druge strane, bila bi važna za SAD i NATO kao i za Kijev. Ako bi Kijev vratio svoje granice iz 1991., prema ISW-u, to bi 'dramatično' ublažiti pritisak na Atlantski savez.