PROSLAVA PRAZNIKA RADA

'Ove godine tražimo samo jedno - prijevremene izbore'

  • +68

Sretan vam Praznik rada

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric

Bionic
Reading

Prvosvibanjska sindikalna povorka u kojoj se okupilo više od 1.500 sudionika u organizaciji četiri sindikalne središnjice, krenula je iza 11 sati prema parku Maksimir iz Radničke ceste, uz poruku Vladi RH da odstupi i raspiše prijevremene parlamentarne izbore

Prošle godine sindikalisti su pozivali Vladu da mijenja smjer, a ove godine nema više ni upozorenja ni zahtjeva. Kratko i jasno: Vlada treba odstupiti i raspisati prijevremene izbore.

'Ove godine svi su naši zahtjevi prestali, postoji samo još jedan zahtjev a to je da ova Vlada što prije raspiše prijevremene izbore i da da šansu nekim drugim ljudi koji će Hrvatsku znati izvući iz krize i pokrenuti je', poruka je na Praznik rada šefa SSSH Mladena Novosela, koji ee sudionicima povorke obratio na početku, zajedno s ostalim sindikalnim čelnicima. 

Prije polaska povorke, kod kružnog toka na Radničkoj snimljena je milenijska fotografija sudionika s 'crvenim kartonima za Vladu' koji su formirali 'tri osmice' za simboličnih osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Tako su se referirali na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su 'tri osmice mrtve' te optužiti 'spregu vlasti i kapitala' da ugrožavaju temeljna radnička prava na plaću, rad i odmor.

Lokacija je simbolična jer tamo gdje je nekad bilo središte hrvatske industrije danas je 'zagrebački Wall Street', kažu sindikati.


Krešimir Sever (NHS) također je poručio Vladi da raspiše prijevremene izbore i prepusti vlast onima koji znaju. Narodu su ubili vjeru u perspektivu i bolje sutra, rekao je Sever pozvavši radnike na vjeru u sebe, a aktualnu Vladu na - častan odlazak.

Rok trajanja vam je istekao i vratite mandat narodu, poručio je predsjednik URSH-a Damir Jakuš (URSH). Vilim Ribić (MHS) istaknuo je da je Vlada izgubila potporu građana i da ništa od Plana 21 nije ostvarila te da provodi politiku stranih centara moći koja ne odgovara građanima Hrvatske nego krupnom kapitalu.

Prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, u Maksimiru bi pak trebalo biti 'veselo i bez politike' uz 55 do 60 tisuća besplatnih porcija graha. Svoj dolazak je iza 12 sati najavio i predsjednik Ivo Josipović, a oko 13.30 otići će na Jarun, gdje će se također susresti s građanima.

Izdvojeno obilježavanje 1. svibnja i ove će godine organizirati Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) koja će održati prosvjedni skup u poduzetničkoj zoni Čaporicama kod Trilja kako bi upozorila na blokadu tvrtke Oporaba.

Split: Oko 2.000 porcija fažola s kobasicama

Proslava prvomajskog uranka ove je godine u rukama grada Splita. Umjesto sindikata, ove godine proslavu je preuzeo grad Split jer se sindikalne podružnice nisu mogle dogovoriti oko organizacije.

'Rekli su da oni više niti imaju vremena, niti imaju organizaciju da organiziraju prvi maj. Dio sindikata nas je već prije upozorio da će biti u Zagrebu na svojoj proslavi, a drugi dio sindikata će doći na proslavu na Marjan, koju organizira Grad Split', kaže splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i dodaje kako je grad ionako svake godine plaćao hranu za proslavu, a sada je i organizira.

Na prvosvibanjskoj će se proslavi već tradicionalno dijeliti oko 2.000 porcija fažola sa kobasicama.

'U zatvorenim posudama s kruhom, dakle, ne u otvorenima da se prolijeva i da bude gužve. Svi oni koju dođu, dobit će to zapakirano i moći će ponijeti sa sobom ili jesti tamo', rekao je Baldasar.

Uranak je započeo u 10 sati na Marjanu pored Zoološkog vrta, dok će u 12 započeti podjela fažola.

Povodom praznika i prigodnog programa u organizaciji Grada Splita, u suradnji s Prometom, danas građani imaju besplatan prijevoz do Marjana. Od 8 do 16 sati po dva autobusa svakih 20 minuta voze od Prime Grad do Marjana, a od Marjana do Prime Grad od 8.20 do 16.20 sati.