NEKOLIKO KILOMETARA OD JELAČIĆ PLACA

Ovdje bi trebao niknuti novi Jakuševec i spalionica

30.04.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Mještani zagrebačkog prigradskog naselja Dumovca prije nešto više od godine dana odlučno su rekli ne spalionici u Dumovečkom lugu. Gradski oci potpuno su se preusmjerili na novu lokaciju koja bi do 2018. trebala zamijeniti Jakuševec, koji tada prestaje s radom. Riječ je o Resniku

'Bacat ćemo i bombe ako bude trebalo, no nećemo dopustiti da nas truju. Spremni smo blokirati i ceste. Mi smo zadnja rupa na svirali i sada nas žele dovesti u situaciju u kojoj su Jakuševčani', kazali su mještani Dumovca prije više od godinu dana. To je očito urodilo plodom, jer je sada u prvom planu lokacija Resnik.

Tamo Grad ima 100.000 metara kvadratnih svog zemljišta, tako da bi se izbjegao mukotrpan otkup zemljišta. Usto, moglo se čuti od predstavnika Grada i Zagrebačkog holdinga na današnjoj sjednici Odbora za okoliš Skupštine Grada Zagreba, riječ je o idealnoj lokaciji i za odlagalište i za pogon za termičku obradu tj. spalionicu, jer je na licu mjesta dostupna sva infrastruktura: postoji parovod, plinovod, a najveća je prednost to što je na toj lokaciji već smješteno veliko odlagalište mulja iz pročistača otpadnih voda, tako da je taj dio grada već na neki način onečišćen.


Riječ je o 350 tisuća tona mulja koji se tamo odlaže, a kapaciteti postaju premaleni. Kroz koju godinu, ta će se količina gotovo pa udvostručiti. Zato bi, misle u Gradu, idealno bilo napraviti spalionicu baš tamo, jer sav taj mulj treba preraditi i spaliti.

Spaljivanjem tog mulja dobila bi se značajna količina toplinske i električne energije, čiju distribuciju olakšava postojeća infrastruktura. Uz spalionicu tamo bi trebalo niknuti i odlagalište otpada. Velika se nada polaže u projekt razvrstavanja otpada koji je u Zagrebu tek u inicijalnoj fazi.

A što s lokalnim stanovništvom? Jedan od članova Odbora za okoliš Vladimir Ferdelji smatra kako za dozvolu ne treba pitati članove vijeća mjesnih odbora smještenih u tik do te lokacije, jer da se to radi, nikada odlagalište i spalionica ne bi bili realizirani. Misli da je potrebno pitati sve građane što misle o predloženoj lokaciji.

Stanovnici, koji do sada nisu imali infrastrukturu sukladnu gradu u kojem žive i za čije funkcioniranje plaćaju prirez, trebali bi dobiti plin kanalizaciju i vodu. Naime, Planira se povući 35 kilometara plinske infrastrukture, 40 kilometara odvodnje i 40 kilometara vodoopskrbne infrastrukture. Predsjednika Odbora Andriju Mikulića zasmetalo je iznošenje te informacije, jer smatra licemjernim da se stanovnicima oko mogućeg budućeg odlagališta otpada i spalionice tek sada dovodi infrastruktura koju većina stanovnika Zagreba odavno ima.

Ova lokacija već ima izrađenu studiju utjecaja na okoliš. Moglo se čuti kako bi lokalno stanovništvo možda i pristalo imati spalionicu i odlagalište u susjedstvu kada bi im se pružile informacije. Projekt je težak između 200 i 300 milijuna eura, naglasila je dogradonačelnica Sandra Švaljek. Iz fondova EU-a planira se nepovratno povući čak tri četvrtine ukupnog iznosa. Ferdelji stoga ističe da ta opcija uopće ne bi mogla doći u obzir da projekt u Resniku ne zadovoljava najviše sigurnosne standarde. 'Nitko nema pravo trovati ničiju djecu, svaka obrada otpada koja ugrožava zdravlje zakonom je zabranjena. To je pitanje tehnologije, ne lokacije, a takva tehnologija je skuplja', istaknuo je.