nakon četvrt stoljeća

Ovako će izgledati nova zgrada hitnog prijema u Osijeku vrijedna 81 milijun kuna

26.09.2018 u 18:48

Bionic
Reading

Nakon više od četvrt stoljeća u krugu osječkog Kliničkog bolničkog centra niknut će potpuno nova zgrada. Sredinom iduće godine treba započeti izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica koji će se prostirati na 8500 kvadrata vrijednih ukupno 81 milijun kuna

'Ako sve bude po planu, sredinom 2019. počinje izgradnja, a rok za završetak je u naredne dvije godine', potvrdili su tportalu iz Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Ukupna vrijednost radova penje se na 81 milijun kuna, a bespovratnih 68 milijuna kuna stiže iz europskih fondova, za što su već stavljeni potpisi na ugovore, kako stoji i na službenim stranicama KBC-a Osijek.

'Nedostaje nam kvadrata jer je hitni prijem trenutno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum zgrade. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice, pa je logika nalagala da se to objedini na istom mjestu, u jednom objektu. Tako ćemo imati novu zgradu s 8500 četvornih metara, energetskog A razreda', objašnjavaju u Ravnateljstvu.

Novi objekt izgradit će se na istočnom ulazu u krug bolnice, u koji će se dolaziti Huttlerovom ulicom u osječkom Donjem gradu. Dok će se u prizemlju zgrade smjestiti Objedinjeni hitni bolnički prijem s potrebnom dijagnostikom, na prvom i drugom katu nalazit će se dnevne bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.

'Imat ćemo poseban ulaz za pješake s čekaonicom, a posebno hitan ulaz s dovozom pacijenata, gdje će biti sala za reanimaciju i soba anesteziologa, kao i radiološka snimaonica, CT. Sve će biti pri ruci kod teških pacijenata, polutraumatiziranih i onih s poremećajem svijesti. Na jednom će mjestu biti i svi liječnici. Više neće biti miješanja onih koje doveze hitna i ostalih pacijenata', tumače iz osječkog KBC-a.

  • +3
Nova zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rechner

Time će se, napominju, postići veća i bolja protočnost, kao i organizacija prostora. Zbog toga je već prilikom izrade idejnog rješenja u svemu sudjelovao i Zavod za hitnu medicinu.

Na istočnom ulazu u objekt, objašnjavaju raspored novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, nalazit će se različiti sadržaji, od portirnice do kafića. Izlaz će biti na drugom kraju zgrade, na već postojeći kružni tok u Huttlerovoj ulici. Tim će se putom služiti samo kola hitne pomoći.

'Kola hitne dolazit će na istočni ulaz, dovesti pacijenta i produžiti ravno na izlaz na kružni tok u Huttlerovoj', napominju iz osječkog Ravnateljstva KBC-a.

Na katovima novog objekta nalazit će se i hitni laboratoriji, kao i radiološka dijagnostika, koji će se prostirati svaki na oko 350 kvadrata.

'Tamo će se iz neprimjerenih i podrumskih prostora useliti dnevne bolnice, a s novim objektom istovremeno ćemo riješiti Kirurgiju, koja će se vratiti u svoje prostore, na mjesto koje sada koristi Objedinjeni hitni bolnički prijem. Sve će tako biti u istoj razini i neće se morati koristiti liftovi', objašnjavaju nam ovdje.

Dok će se u dio nove zgrade na katovima useliti dnevne bolnice, u drugom krilu odvojit će se priprema citostatika i onkoloških pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu onkologije i hematologije. Svoje ordinacije ovdje će imati liječnici internisti, dermatovenerolozi, otorinolaringolozi i maksilofacijalni kirurzi.

  • +30
Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji

'Bit će prostora za sve', poručuju iz Ravnateljstva.

Osječki KBC dobit će potpuno novi objekt nakon gotovo više od četvrt stoljeća. 'Najnovija' je zgrada Kirurgije, čija je izgradnja započela krajem 1980-ih, pa je prekinuta uslijed ratnih zbivanja, da bi tek poslije toga bila završena i puštena u funkciju. Prije toga izgrađena je zgrada Maternitea 1983. godine, dok je primjerice Zavod za oftalmologiju smješten u jednu od najstarijih zgrada KBC-a, vilu Spitzer i Korsky u osječkoj secesijskoj ulici Europske avenije.

Izgradnjom Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, potvrđuju za tportal u Ravnateljstvu KBC-a Osijek, ne odustaje se od izgradnje potpuno novog bolničkog centra.

'Jedno drugo ne isključuje. Planiramo projekt nove bolnice prijaviti također za sredstva europskih fondova. Važno nam je da se zahukta svijest o važnosti novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, a dotad ćemo koristiti blagodati zgrade koja se gradi bespovratnim sredstvima EU-a s jasnim rokovima završetka', poručuju iz osječkog KBC-a.