'share with care'

Ovaj video trebaju pogledati svi koji dijele fotografije svoje djece na mrežama

19.07.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Kampanjom 'ShareWithCare' Deutsche Telekom želi podići svijest roditelja o odgovornom postupanju s fotografijama i osobnim podacima djece na internetu. Zastrašujući video u sklopu kampanje postao je viralan, a upozorava na moguće posljedice tzv. sharentinga - opasne prakse dijeljenja fotografija, videa i detalja iz života djece na internetu

Deepfake video koji je objavio Deutsche Telekom u sklopu svoje kampanje 'ShareWithCare' prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu pomoću umjetne inteligencije. Cilj kampanje je upozoriti i pozvati roditelje da ne dijele fotografije i videosnimke svoje djece na društvenim mrežama – opasna praksa poznatija pod nazivom 'sharenting'.

Video prikazuje kako se pomoću umjetne inteligencije može lako manipulirati fotografijama objavljenim na internetu. Protagonistica je devetgodišnja djevojčica Ella, koja predstavlja cijelu jednu generaciju djece.

Kampanja ShareWithCare Izvor: Društvene mreže / Autor: Deutsche Telekom

Kampanja naglašava kako bezazlene objave ponosnih roditelja na internetu mogu dovesti do krađe i zlouporabe identiteta, do dječje pornografije i do tzv. deepfake prevara – realistično izmanipuliranih fotografija, videa i audozapisa.

Istraživanja pokazuju da prosječno dijete do svoje pete godine 1500 slika na internetu, a koje su bez njihova pristanka postavili njihovi roditelji. Procjenjuje se da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana 'sharentingom'.

Neopreznim dijeljenjem dječjih slika na internetu roditelji i skrbnici riskiraju nenamjerno izlaganje djece profiliranju posrednika podataka, hakiranju, prepoznavanju lica, pedofiliji i drugim prijetnjama privatnosti i sigurnosti.