Mike Johnson

Ovaj čovjek može spasiti Ukrajinu: Zašto odbija Kijevu dati 60 milijardi dolara

16.04.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Ukrajina vapi za pomoći sa Zapada dok Rusija polako, ali sigurno probija obrambene linije na istoku zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima poziva zapadne saveznike, posebno Sjedinjene Države, da pokažu 'političku volju' te osiguraju protuzračnu obranu i oružje potrebno za obranu

Neki izvještaji s terena govore da bi ukrajinska linija obrane mogla u potpunosti kolabirati ako hitno ne stigne pomoć u naoružanju. Ukrajinske zalihe su na izdisaju.

Ključ je u rukama jednog čovjeka, čelnika Zastupničkog doma američkog Kongresa Mikea Johnsona, a on mjesecima oteže i odgađa staviti pitanje 60 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći Ukrajini na dnevni red. Zastupnički dom je u rukama republikanca te oni koriste pomoć Ukrajini za domaće političke obračune uoči predsjedničkih izbora krajem godine kako bi naštetili Joeu Bidenu, aktualnom predsjedniku koji će tražiti reizbor.

Trenutna američka rasprava o financiranju ukrajinskih ratnih napora razotkriva i temeljnu podjelu među samim konzervativcima, uz posljedice koje potencijalno mogu prouzročiti nepovratnu štetu za Kijev. Republikanski 'obrambeni jastrebovi' žele da Johnson konačno prihvati dodatni paket za nacionalnu sigurnost i suprotstavljeni su populističkim konzervativcima koji se žestoko protive nastavku potpore borbi Kijeva.

Mjesecima se Johnson suočava s pritiskom da usvoji zakon o stranoj pomoći kako bi ispunio obećanje SAD-a da će nastaviti pomagati Ukrajini u obrambenom ratu protiv Rusije. No na meti je desnog krila republikanaca te mu prijete odmazdom ako prođe pomoć Ukrajini. Mnogi od njih, bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, protive se slanju dodatnih milijardi dolara ratom pogođenoj zemlji, istovremeno podržavajući pomoć Izraelu. Trump je prije koji dan predložio da se Ukrajini vojna pomoć radije dade u formi zajma nego dara, što je svakako ideja koju će sada preuzeti mnogi republikanci.

Iranski napad na Izrael naglasio je hitnost da se zakon o vojnoj pomoći usvoji u Zastupničkom domu jer se pomoć Ukrajini i Izraelu nalazi u zajedničkom paketu. Zbog toga je Johnson izveo manevar odlučivši da će se idući tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, više od dva mjeseca nakon što je Senat izglasao mjeru koja je uključivala obje države. Tako je u ponedjeljak navečer nakon susreta s republikanskim zastupnicima u donjem domu Kongresa rekao da će to podijeljeno tijelo tada razmatrati i pomoć Tajvanu te američkim saveznicima na istoku Azije.

  • +2
Mike Johnson i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Johnson je neiskusan republikanski zastupnik te je bio prilično nepoznat američkoj javnosti prije preuzimanja dužnosti šefa Zastupničkog doma kao kompromisni kandidat nakon što je stranka sama smijenila njegova prethodnika Kevina McCarthyja - u potezu bez presedana. Sada se i Johnson našao u delikatnoj situaciji i također se suočava s prijetnjom smjene s desnog krila svoje stranke. Ako pokuša usvojiti samostalan zakon o Izraelu, vjerojatno će izgubiti glasove demokrata. Bijela kuća je protiv odvajanja paketa jer i Ukrajinu i Izrael smatra važnim saveznicima.

Najdesnija frakcija Republikanske stranke u Zastupničkom domu Kongresa, The Freedom Caucus, ranije je upozorila Johnsona da ne koristi situaciju u Izraelu za prosljeđivanje pomoći Ukrajini. Frakcija se sastoji od republikanskih članova Zastupničkog doma Sjedinjenih Država i općenito se smatra najkonzervativnijim i najdesnijim blokom unutar tog doma te broji pedesetak zastupnika. U cijelom Zastupničkom domu sjedi 435 ljudi.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene, čvrsta saveznica Trumpa - koji se protivi pomoći Ukrajini i želi se umjesto toga usredotočiti na američku granicu koju prelaze migranti - zaprijetila je Johnsonu smjenom ako postupi protivno njihovim zahtjevima.

Johnson je do sada odbijao dopustiti Zastupničkom domu pod kontrolom republikanaca da glasa o toj mjeri. Senat ga je usvojio sa 70 posto dvostranačke potpore, a podupiratelji inzistiraju na tome da će dobiti sličnu potporu u Zastupničkom domu, ali Johnson je naveo niz razloga za to da ne dopusti glasanje, među njima potrebu da se novac poreznih obveznika usmjeri na domaća pitanja.

Demokrati i Bijela kuća hladno su dočekali Johnsonov prijedlog da se pomoć Ukrajini poveže s odlukom predsjednika Bidena da pauzira izvoz novih terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG). Ali povezivanje pomoći s predloženim REPO zakonom – kojim bi se zaplijenila imovina ruskih oligarha i prihodi iskoristili za plaćanje ukrajinskih ratnih napora – dobiva na snazi.

Mjesecima je Johnson inzistirao na tome da neće odobriti novu pomoć Ukrajini bez usvajanja stroge granične politike, što je ponovio u svom odgovoru na kritiku zastupnice Green. Ako se pokaže da pristaje na želje demokrata, to bi vjerojatno povećalo broj republikanskih zastupnika nezadovoljnih njegovim vodstvom.

Ipak, prisiljen je surađivati s demokratima na važnim zakonima jer njegova stranka zadržava tanku većinu u Zastupničkom domu. Čelnik Demokratske stranke u Zastupničkom domu, zastupnik Hakeem Jeffries, sugerirao je da će demokrati pomoći Johnsonu da zadrži svoju poziciju ako predsjedajući pomogne progurati paket pomoći Ukrajini.

Pitanje je koliko bi mu takva pomoć bila oportuna i korisna kao isturenom čelniku Republikanske stranke.

Za to vrijeme Ukrajinci gube teritorij i živote pred nadirućim ruskim vojnim strojem.