GLOBALNE IMPLIKACIJE

Ova otočna država vodeća je u svijetu s čak 66 posto cijepljenih stanovnika, no opet se zaključava zbog naglog skoka broja zaraženih

06.05.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Na Sejšelima je cijepljeno više od 66 posto stanovništva, pa je ta otočna država u Indijskom oceanu trenutno vodeća u svijetu po cijepljenosti. Pa ipak, na Sejšelima su u utorak zbog porasta broja zaraženih opet aktivirane stroge epidemiološke mjere, uključujući zatvaranje škola na tri tjedna

Sve obrazovne institucije na Sejšelima zatvorene su u nastojanju da se ograniče društveni kontakti i na taj način zaustavi prijenos koronavirusa među stanovništvom na otoku Mahé, na kojem živi 80 posto stanovništva države koja se proteže na 115 otoka, od kojih je 33 naseljeno.

Novinska agencija Sejšela javlja da novouvedena ograničenja uključuju kraće radno vrijeme trgovina, kafića i kockarnica, zabranu okupljanja na društvenim proslavama i obilježavanjima te zabranu sportskih aktivnosti i konferencija. Potiče se rad od kuće, a na snazi ostaje policijski sat od 23 sata.

Na Sejšelima je zasad primijenjeno oko 128.000 doza cjepiva. Cijepljenje je započelo u siječnju kineskim cjepivom Sinopharm u okviru donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do 12. travnja 59 posto utrošenih doza odnosilo se na Sinopharm, a ostatak na cjepivo AstraZenece proizvedeno u Indiji, izvijestio je Bloomberg.

U trodnevnom razdoblju od 29. travnja do 1. svibnja zabilježeno je 497 novozaraženih, a trenutno je aktivno 1068 od ukupno 6373 slučajeva od početka pandemije. Trećina aktivnih slučajeva odnosi se na građane koji su primili dvije doze cjepiva.

  • +4
Koronavirus na Sejšelima Izvor: Profimedia / Autor: Rassin VANNIER / AFP / Profimedia

Oko 65 posto svih aktivnih slučajeva čine necijepljeni građani ili oni koji su primili tek jednu dozu dok je trećina cijepljena s obje doze cjepiva protiv koronavirusa, izvijestio je Daniel Lucey, profesor na Dartmouth Geisel School of Medicine u SAD-u.

Ministrica zdravstva Peggy Vidot poručila je da su kapaciteti glavnog bolničkog centra za liječenje Covida praktički popunjeni, što znači da će se tražiti novi smještaj za oboljele. Napomenula je da nema objašnjenja za aktualni razvoj pandemije, no drugi zdravstveni čelnici upozoravaju na nedavne proslave Uskrsa i činjenicu da su se građani previše opustili. Stanovništvo Sejšela pozvano je da i dalje nosi maske, održava fizičku distancu i poštuje mjere ograničenja kako bi se zauzdalo širenje koronavirusa.

'Unatoč svim iznimnim naporima koje ulažemo, situacija s Covidom-19 u našoj zemlji sada je kritična', zaključila je ministrica Vidot.

Na otočju s oko 98.000 stanovnika od posljedica Covida-19 zasad je umrlo 28 ljudi, a od te bolesti oporavilo se više od 5000 stanovnika.

Rezultati genetičkog sekvenciranja za travanj još nisu raspoloživi, no na Sejšelima je u veljači identificiran južnoafrički soj B.1.351. Južnoafrička Republika obustavila je cijepljenje AstraZenecom nakon istraživanja koje je pokazalo da je to cjepivo manje učinkovito za navedeni soj koronavirusa.

'Imajući u vidu široku međunarodnu upotrebu ovih dvaju cjepiva, postoje globalne implikacije ovoga što se sada događa na Sejšelima', kazao je profesor Lucey.

U ostalim državama koje su cijepile velik postotak stanovništva došlo je do naglog pada broja aktivnih slučajeva. U Velikoj Britaniji, u kojoj je oko 52 posto građana primilo prvu dozu, došlo je do pada od 96 posto u odnosu na siječanj, dok je u Izraelu, u kojem se prvom dozom cijepilo 60 posto građana, 99 posto manje novih slučajeva zaraze.