odmorište na jezeru

Ova je ribarska vila u Finskoj izgrađena za Putina, ali je on vjerojatno nikada neće koristiti

22.05.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Ribarska vila u Finskoj, vrijedna više milijuna dolara i izgrađena za ruskog predsjednika Vladimira Putina, još uvijek iščekuje njegov posjet, ali je on vjerojatno nikada neće koristiti

Napuštena kuća za odmor smještena je na obali jezera Saimaa u jugoistočnoj Finskoj, a za Putina ju je izgradio njegov blizak prijatelj Viktor Hmarin, i to po cijeni od oko 3,2 milijuna dolara, piše, kako prenosi Business Insider, ruski nezavisni list The Insider.

Vila na tri kata ima lift, vinski podrum, podzemnu garažu, saunu, bazen, sobu za bilijar, ured i osam kupaonica, piše The Insider na osnovi uvida u njezin tlocrt.

No skupocjena vikendica nije dovršena, kaže reporter Sergej Kanev. U videu, objavljenom prošli tjedan, vidi se kako Kanev bez problema ulazi kroz otvorena vrata u napuštenu kuću. Unutra je pronašao građevinske skele, hrpe građevinskog materijala, pločice, ljestve, kabele, hladnjake i kadu koja nije instalirana.

'Ne dirajte ove kutije bez mog odobrenja!' poruka na ruskom napisana na jednoj od kutija koje je Kanev pronašao u kući.

Vikendica u Finskoj izgrađena za Putina Izvor: Društvene mreže / Autor: The Insider

Kako piše The Insider, izgradnju vikendice pratili su problemi, a ekipe majstora stalno su se mijenjale zbog neisplate plaća i loših radnih uvjeta. Neki finski radnici također su odbili raditi na kući, navodi list.

Izgradnju je financirao Viktor Hmarin, Putinov stari kolega s Lenjingradskog državnog sveučilišta, koji sada lobira za ruskog vođu, piše The Insider. Hmarin i Putin zajedno su za vrijeme studentskih dana išli na zabave, a bili su i hrvački partneri.

Sada je Hmarin generalni direktor najveće hidroenergetske tvrtke u Rusiji i oženjen je Putinovom sestričnom, prema Forbesu.

Hmarin je izgradio finsku vilu u nadi da će Putin provoditi više vremena s njim, piše The Insider. Za izgradnju glavne kuće dao je oko 541.000 dolara, 216.000 dolara za kuću za osiguranje te 432.000 dolara za građevinski materijal i dodatne troškove za drvene mostove, staze, ribarsku kućicu i druge objekte.

Nije jasno kada se točno započelo s izgradnjom vikendice, no Insider tvrdi da je to svakako bilo prije srpnja 2017. Tada je, naime, Putin posjetio obližnji grad Savonlinnu, gdje se susreo s finskim predsjednikom Saulijem Niinistöom.

Tijekom tog sastanka, Hmarinov pomoćnik stigao je u vikendicu i rekao građevinskim radnicima da prestanu s radovima, jer Putin više nije zainteresiran za pecanje u Finskoj, piše The Insider, pozivajući se na izvor u ruskim sigurnosnim službama.

Hmarin je kasnije otpisao kuću kao gubitak jer nije mogao pronaći kupca.

Vila se navodno nalazi blizu vile Segren, za koju je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni tvrdio da je Putin koristi kao kuću za odmor.