DOSLOVNA PRIJETNJA

Hoće li 'pokušaj likvidacije' Putina biti prekretnica u ratu? Kremlj sada ima tri opcije

05.05.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Rusija je spremna, doslovno, upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi spriječila da bilo tko zadire u sigurnost zemlje, predsjednika i političkog vodstva, poručio je sinoć Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog šefa diplomacije, komentirajući eksplozije dronova u neposrednoj blizini Kremlja. Zapadni analitičari vjeruju da bi predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti taj incident za eskalaciju rata u Ukrajini

Ruska vlada priopćila je da su vojne službe uništile dva napadačka drona u, kako je nazvala, 'planiranom terorističkom napadu i pokušaju atentata usmjerenog na predsjednika', a društvenim mrežama proširile su se snimke eksplozije. Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski promptno zanijekao bilo kakvu umiješanost, Rjabkov je opet naglasio da Washington koristi svoje 'marionete' u Kijevu za sve opasnije provokacije.

'Mislim da će svatko razuman u bilo kojoj zemlji shvatiti da Sjedinjene Države nastavljaju svoju eskalirajuću politiku i koriste svoje podređene u Kijevu, svoje marionete, da insceniraju i provode sve drskije, sve opasnije provokacije', rekao je visoki ruski diplomat. Dodao je da američki dužnosnici mogu poricati bilo kakvu odgovornost i umiješanost u ovaj 'nečuveni, šokantni i potpuno neviđeni teroristički čin, koji prelazi sve moguće zamislive granice', ali im nitko neće vjerovati.

Ruska agencija TASS piše da je Ukrajina u srijedu poslala dvije bespilotne letjelice na Kremlj, u pokušaju napada na rezidenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina. 'Ruska vojska i sigurnosno osoblje odmah su ih onesposobili. Putin je neozlijeđen i nastavlja svoj posao kao i obično. Kremlj smatra taj incident terorističkim napadom s predumišljajem i pokušajem atentata na šefa države. Rusija zadržava pravo uzvratiti kako i kada to bude smatrala prikladnim', piše TASS.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izjave ukrajinskih i američkih dužnosnika da nisu bili uključeni u napad dronom na Kremlj kao - smiješne. 'Moskva zna da Kijev bira sredstva i mete za svoje udare točno onako kako mu Washington kaže', rekao je.

Američki Newsweek izvještava o tezama da je napade dronovima možda inscenirala Rusija, navodeći da bi Putin - u svakom slučaju - mogao iskoristiti navodni napad kao opravdanje za intenziviranje napada u Ukrajini.

'Nije jasno odakle su ti dronovi, ako je to ono što su bili, došli. A čak i da su bili naoružani, mogućnost preciznog određivanja Putinove lokacije unutar kompleksa Kremlja bila je prilično mala', kazao je Mark N. Katz sa Sveučilišta George Mason.

  • +7
Putin u Hersonu i Luhansku Izvor: EPA / Autor: PUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski državni mediji izvijestili su da je Putin tijekom incidenta boravio u svojoj rezidenciji Novo Ogarjovo izvan Moskve. Tjedan ranije javljali su o drugim bespilotnim letjelicama u blizini Moskve, uključujući jednu s navodnim eksplozivnim punjenjem.

Nakon prošlotjednih izvješća, umirovljeni bojnik američke vojske John Spencer rekao je Newsweeku da smatra da bi napadi na Moskvu za Ukrajince bili kontraproduktivni jer bi osnažili podršku ruskog stanovništva za rat u Ukrajini. Po njegovom sudu, dronove pronađene u blizini Moskve mogli su poslati pojedinci ili skupine unutar Rusije koji se protive ratu u Ukrajini. Ilija Ponomarev, bivši ruski zastupnik, rekao je za CNN kako vjeruje da su dronovi iznad Kremlja djelo ruskih partizana. Istovremeno, Guy McCardle, glavni urednik vojnog portala SOFREP, napominje da su prošlotjedna izvješća o dronovima zvučala kao 'tipična ruska propaganda' za generiranje podrške ratu. Isto je rečeno za izvješća od srijede.

Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer i žestoki kritičar Putina, rekao je za britanski Channel 4 News da su tvrdnje o pokušaju ubojstva dronom također propaganda 'za jačanje režima'.

Incident u Kremlju, neovisno o tome što se zapravo dogodilo, 'Kremlj bi mogao iskoristiti da opravda 'osvetnički' ruski udar na mete ukrajinskog vodstva', rekao je Katz.

Na dan napada, Vjačeslav Volodin, predsjedajući donjeg doma ruskog parlamenta, napisao je na Telegramu: 'Zahtijevat ćemo upotrebu oružja koje može zaustaviti i uništiti kijevski teroristički režim.' Uslijedio je sablasni poziv Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. 'Nakon terorističkog napada ne preostaju druge opcije osim fizičke eliminacije Zelenskog i njegove klike', napisao je Medvedev na toj platformi.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Doneck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

David Silbey, izvanredni profesor povijesti na Cornellu, ne odbacuje ideju da su dronovi možda djelo Ukrajine, podsjećajući da takvi pokušaji likvidacije nisu neuobičajeni u ratovanju: SAD je započeo Zaljevski rat 2003. pokušajem da ukloni Sadama Huseina, a tijekom ovog rata očito je bilo više pokušaja atentata na Zelenskog. Stoga je i navodni napad u srijedu mogao biti 'pokušaj Ukrajinaca da uklone Putina u nadi da će ga zamijeniti netko tko nije toliko predan ruskim ratnim naporima'. Međutim Silbey kaže i da bi to mogla biti 'ruska lažna operacija, osmišljena da se koristi kao izgovor za opravdavanje neke vrste eskalacije'. Ali kakve? Tri su opcije: novi pokušaj atentata na Zelenskog, intenziviranje napada na Ukrajinu ili - nuklearni napad. Po Silbeyju, najvjerojatnije je masovno strateško bombardiranje ukrajinskih gradova.

'Raketni napadi do sada su bili gadni, ali ne na razini kontinuirane kampanje bombardiranja', napominje profesor, dvojeći ipak imaju li Rusi kapaciteta za tako nešto.

Katz ne isključuje još jedan atentat za Zelenskog: 'Očajni Putin se možda nada da bi obaranje Zelenskog moglo biti najbolja ruska nada za izazivanje političkog kaosa u Ukrajini.'

Avril Haines, šefica američke Nacionalne obavještajne službe, izjavila je u četvrtak da je vrlo malo izgledno da će Rusija koristiti svoje nuklearno naoružanje. 'To je veoma malo izgledno, takva je naša trenutna procjena', rekla je Haines odboru Senata za oružana pitanja, ne pojasnivši na čemu se temelji ta procjena.