KONTROVERZNO ORUŽJE

Ova američka puška godinama je 'štekala', a sad su pokrpali gotovo pola milijuna komada

23.05.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Američka vojska nadogradila je svojih gotovo pola milijuna karabina M4 u smrtonosniju i napredniju verziju puške - M4A1. Karabin M4 na glasu je kao kontroverzna puška jer je skupa za proizvodnju i ima problema s pouzdanošću

Tijekom godina SAD je proizveo stotine tisuća nadograđenih pušaka M4A1, testiranih u bitkama. Napravljene su za bržu identifikaciju, napad i uništavanje neprijateljskih ciljeva s potpunom automatskom sposobnošću i dosljednim povlačenjem okidača te imaju malo težu cijev.

M4A1 je plod opsežnog programa poboljšanja proizvoda M4, čiji je krajnji cilj nadogradnja cjelokupnog trenutnog inventara pušaka M4 u američkoj vojsci u naprednije, izdržljivije i smrtonosnije oružje.

Razvojni programer vojnog oružja uključen u projekt objasnio je da je 'teža cijev izdržljivija i ima veći kapacitet za održavanje točnosti, a istovremeno bolje podnosi toplinu koju stvaraju velike količine vatre', piše Business Insider.

Američka vojska u priopćenju medijima navela je da će novi i nadograđeni M4A1 također dobiti dvostruku kontrolu paljbe. Vojska je provela mnogo godina pretvarajući M4 u karabine M4A1. Zamijenjeno ih je približno 483.000, istaknuli su vojni dužnosnici.

'Većina poboljšanja proizašla je iz istraživanja iskustava vojnika na terenu provedenih tijekom vremena', rekao je vojni dužnosnik za 19FortyFive.

Tijekom godina vojska je izradila više od 90 'prijedloga inženjerskih promjena' za karabin M4.

'Poboljšanja su napravljena na sklopu okidača, opruzi za izvlačenje, odbojniku trzaja, komori cijevi, spremniku i zatvaraču. Napravljene su i ergonomske promjene kako bi se omogućilo vojnicima da skroje sustav prema svojim potrebama', stoji u priopćenju vojske.

Današnji M4 prilično je drugačiji 'ispod haube' od svojih prethodnika, a nadograđeni M4A1 poboljšan je kako bi vojnicima pružio još učinkovitiji i pouzdaniji sustav naoružanja.

  • +4
Američki vojnici Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Također, M4A1 je projektiran za pucanje novim .556 streljivom M885A1 Enhanced Performance Raund, dizajniranim za dublje prodiranje te smrtonosnije razmjere štete na neprijateljskim ciljevima.

'M4A1 ima poboljšanja koja iskorištavaju prednosti streljiva M885A1. Metak ima bolje performanse i učinkovit je protiv lakih oklopa', rekao je vojni dužnosnik za 19FortyFive.

Prije pojave programa M4A1 vojska je planirala nabaviti novi M4. Brojni testovi, industrijske demonstracije i traženje daljnjeg razvoja potaknuli su ovaj napor, uključujući 'pucanje' među potencijalnim dobavljačima. Prije pretvorbe u M4A1, M4 - oružje testirano u bitkama i poznato po mnogim uspjesima - postalo je kontroverzno zbog pritužbi vojnika u borbi, poput izvješća o 'štekanju' puške.

Vojska je godinama nadograđivala i poboljšavala M4, a neki planovi nikada nisu prošli konceptualnu fazu.

Prije četiri do pet godina vojska je provela 'istraživanje tržišta' te se potencijalno spekuliralo mnoštvom dodatnih nadogradnji M4A1. Ova razmatranja, koja su provedena u okviru programa nazvanog M4A1+, analizirali su vojni programeri i zatim ih odgodili. Među opcijama koje su istraživale vojska i industrija bili su 'prigušivač bljeska', kamuflaža, uklonjivi željezni nišani i jednostupanjski okidač...

Program M4A1+ osmišljen je da bi se potražile dodatne komponente koje će se 'besprijekorno integrirati s trenutnim karabinom M4A1 ... bez negativnog utjecaja na performanse ili rad oružja', bilo je navedeno u prethodnom pozivu.

sve osim nogometa