kazneni zakon

Novinarima se priključili građani u prosvjedu protiv 'lex AP': Tražimo povlačenje članka o curenju informacija

31.01.2024 u 11:56

Bionic
Reading

Na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva (HND) protiv "lexa AP" u srijedu u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uvodno je kazao da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga

"HND zahtijeva da se "lex AP", zakon opasnih namjera, odnosno Članak 307.a u potpunosti odbaci. Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite", rekao je Zovko na pljesak okupljenih.

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo.

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica najavili su u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena zakona dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

"Jučerašnja parada s izmjenama u pet do 12 nije ništa nego jeftini politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu", rekao je Zovko.

Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretirani.

  • +21
Prosvjed novianra u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

"Užasnuti smo činjenicom da nas nijednom niste demantirali kako se novinarima i novinarkama neće oduzimati mobiteli i laptopi sa svim sadržajem u njima. Do utvrđivanja što je javni interes u sudskim postupcima, trajat će višemjesečno maltretiranje naših kolegica i kolega i zastrašivanje zviždača", istaknuo je.

Istovremeno, prosvjed se odvija i u Splitu, a Zovko je ocijenio kako je ponosan na činjenicu da HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim premijer Andrej Plenković želi u ovoj super izbornoj godini "ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog".